(fr.) dosł. „krwawienie”, „puszczanie krwi”. Technika stosowana przy produkcji win czerwonych i różowych. Ten niezwykle przydatny zabieg ma na celu koncentrację składników aromatyczno-smakowych, barwników i ekstraktu w winie czerwonym.
Po krótkiej maceracji miazgi czerwonych gron, ze zbiornika usuwa się (odpompowuje) część moszczu, aby zwiększyć relację pomiędzy ilością skórek a moszczem w pozostałej miazdze. Z takiej miazgi, po maceracji i fermentacji, otrzymuje się mniej wina czerwonego, za to droższego, bardzo skoncentrowanego i o dużym potencjale dojrzewania, zaś z usuniętego lekkiego moszczu wyrabia się albo wina różowe, albo przeznacza się go na inne cele (soki, koncentraty). Z reguły usuwa się ok. 15–30% moszczu. Obecnie jest to zabieg stosunkowo ekonomiczny, ale kiedyś przez wielu uważany był za marnotrawstwo (kiedy wina różowe sprzedawały się gorzej). Niemieckie określnie Saftabzug („ściąganie soku”) jest tu znacznie bardziej adekwatne.