soave

    włoskie białe DOC/DOCG z regionu Veneto produkowane z odmiany garganega (min. 70%) z możliwym dodatkiem odmian trebbiano toscano (trebbiano di soavewłoskie białe DOC/DOCG z regionu Veneto produkowane z odmi..., verdicchio), pinot bianco i chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) uprawianych na powierzchni około 4 tysięcy ha w prowincji Verona.

    Moc min. – 10,5%. Jeśli zaw. alk. wynosi min. 11,5%, a winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) było leżakowane 1 rok, jest klasyfikowane jako DOCG Soave Superiore. Jeśli wino pochodzi z najstarszego obszaru upraw (1,1 tys. ha), może być nazywane DOC/G Soave (Classico). Wytwarzane także w wersji musującej (spumante naturale(wł.) wino musujące produkowane przeważnie metodą zamkni... (...)) oraz DOCG Recioto di Soave i likierowej (liquoroso). Wersja DOCG riserva  (wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win... musi mieć min. 12,5% alk. i dojrzewać min. 2 lata. Produkcja – ok. 500 tys. hl (trzecie pod tym względem wino we Włoszech, po asti i chianti). DOC – 1968, DOCG – 2001.

    soaveSoave to jedno z najbardziej masowo wytwarzanych białych win włoskich, na co złożyła się również jego wielka popularność w USA po II wojnie światowej. Jego jakość jest wielką loterią, są tu wina bardzo dobre, ale także z niskiej półki supermarketów. Najwięcej kontrowersji budzi jednak zamieszanie związane z jego klasyfikacją i ciągłe windowanie apelacji w górę. Niektórzy producenci wycofują swoje wina z klasyfikacji DOC/DOCG i sprzedają je jako regionalne (IGT/IGP), by nie kojarzyć się z określeniem „soave”.