Solaia

    – toskańskie wino klasy IGT Toscana produkowane przez Tenuta di Tignanello (Marchesi Antinori). Winnice na to wino są służą także do tworzenia słynnego Tignanello.

    Solaia– toskańskie wino klasy IGT Toscana produkowane przez Ten... | Marchesi Antinori

    Winogrady o powierzchni 127 hektarów znajdują się w samym sercu obszaru Chianti Classico (w pobliżu San Casciano) i są położone na wysokości 350–400 m n.p.m. Sąsiadują ze słynną posiadłością Antinorich, czynnym klasztorem Badia a Passignano, gdzie robi się chianti classico. Na samą Solaię przeznacza się około 20 hektarów winnic. Pierwotny skład wina, robionego od 1978 roku, był lustrzanym odbiciem Tignanello– (Antinori Tignanello) włoskie czerwone wino stołowe (v... (sangioveseSangiovese to najważniejszą czerwoną odmianą Włoch. Upr..., cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i po...cabernet francczerwona odmiana winogron, jedna z bardziej rozpowszechniony... (...)) i był to typowy, lewobrzeżny kupaż bordoski – 80% cabernet sauvignon i 20% cabernet franc. Tak było jednak tylko w dwóch pierwszych rocznikach 1978 i 1979. Z czasem zaczęto dodawać coraz więcej sangiovese. Na obecny kupaż (choć z roku na rok może on nieco się zmieniać) składają się: cabernet sauvignon – 75%, sangiovese – 20% i cabernet franc – 5%. Wina z wszystkich odmian są starzone osobno w beczkach z dębu francuskiego, w sumie trwa to około 18 miesięcy. Potem, na kilka miesięcy przez butelkowaniem, wina są kupażowane. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) wypuszcza się na rynek w trzecim roku od zbiorów. Jest jednak tworzone tylko w najlepszych latach, więc np. roczniki 1980, 1981, 1983, 1984 i 1992 nigdy nie ujrzały światła dziennego. Z kolei rocznik 2002, zwany przez miłośników „annata(wł.) rocznik.. diversa” („odmienny rocznik”), powstał jako kupaż obu cabernetów – sangiovese miało wówczas problem z dojrzeniem.

    W wino można inwestować na winiarskiej giełdzie Liv-Ex.

    W tegorocznej ocenie win toskańskich pióra Moniki Larner na łamach Parkerowskiego „Wine Advocate” ostatnia Solaia z 2015 roku otrzymała 100 punktów (Tignanello – 96 punktów). Degustatorka używa bodaj najciekawszego słownictwa do opisu win. Solaię 2013 nazwała „profound and meaningful” – „głęboką i wymowną”.