talento

    włoskie określenie wina musującego, wytwarzanego w różnych apelacjach metodą klasyczną z odmian pinot bianco, chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i pinot nero w regionach Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemont.

    Warunki, jakie musi spełnić winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), by ubiegać się o to oznaczenie, to dojrzewanie co najmniej 15 miesięcy nad osadem w butelce i zawartość cukru do 12 g/l (czyli klasy brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...)). Warunki te spełnia dziś około 20 milionów butelek win we Włoszech.
    Termin stworzyli prywatni producenci, prawdopodobnie, by nieco odgrodzić się od zbyt słodkich win, z jakimi były (i często są) kojarzone Włochy, ale dziś jest on zadekretowany oficjalnie przez państwo, a przydzielaniem tego wyróżnienia zajmuje się Instituto Talentowłoskie określenie wina musującego, wytwarzanego w róż... (...) Italiano. Instytut przyznaje prawa do specjalnego stempla z wizerunkiem dwóch ukośnie ułożonych palet z butelkami i napisem „Talento Metodo Classico”. Oprócz realizacji wspomnianych warunków wina muszą – co oczywiste – spełniać wszystkie warunki własnych apelacji.

    Fot. Archiwum