talento

    włoskie określenie wina musującego, wytwarzanego w różnych apelacjach metodą klasyczną z odmian pinot bianco, chardonnay i pinot nero w regionach Trentino-Alto Adige, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, Lombardia, Piemont.

    Warunki, jakie musi spełnić wino, by ubiegać się o to oznaczenie, to dojrzewanie co najmniej 15 miesięcy nad osadem w butelce i zawartość cukru do 12 g/l (czyli klasy brut). Warunki te spełnia dziś około 20 milionów butelek win we Włoszech.
    Termin stworzyli prywatni producenci, prawdopodobnie, by nieco odgrodzić się od zbyt słodkich win, z jakimi były (i często są) kojarzone Włochy, ale dziś jest on zadekretowany oficjalnie przez państwo, a przydzielaniem tego wyróżnienia zajmuje się Instituto Talento Italiano. Instytut przyznaje prawa do specjalnego stempla z wizerunkiem dwóch ukośnie ułożonych palet z butelkami i napisem „Talento Metodo Classico”. Oprócz realizacji wspomnianych warunków wina muszą – co oczywiste – spełniać wszystkie warunki własnych apelacji.

    Fot. Archiwum