Tignanello (Antinori Tignanello)

    włoskie czerwone wino stołowe (vino da tavola) z Toskanii należące do grupy tzw. supertoskanów, produkowane przez firmę Antinori.

    Jest wyrabiane z odmian sangiovese (80%) i cabernet sauvignon (20%). Dojrzewa 18 miesięcy w małych dębowych beczkach, a później w butelkach. Uważane za jedno z najelegantszych supertoskanów. Na rynku pojawiło się w roku 1970 jako jeden z pierwszych supertoskanów. Wymyślił je Piero Antinori, który w latach 60. XX w. przejął kierownictwo nad rodzinną firmą. Zafascynowany winami bordoskimi, wraz ze swym doradcą bordoskim enologiem Emilem Peynaud, postanowił produkować podobne wina, używając do ich leżakowania m.in. małych dębowych beczek, rzeczy wcześniej w Toskanii nieznanej. Do wyrobu wina użył jednak toskańskiej odmiany sangiovese z dodatkiem caberneta sauvignon, a nie klasycznych szczepów bordoskich.