torcolato

    używane w okolicy Vicenzy (region Veneto) tradycyjne określenie oznaczające podsuszone winogrona, a także otrzymane z nich wino typu passito; nazwa pochodzi od znanego już w starożytności sposobu zwiększania poziomu cukru w winogronach, który polegał na obróceniu dojrzałego grona wokół własnej osi (łac. torqueo – obracać), tak aby skręcić albo nadłamać łodyżkę, co powodowało szybkie zasuszenie owoców pozostawionych na krzewach przy jednoczesnym zachowaniu kwasowości; obecnie nazwa torcolato jest zastrzeżona dla win DOC Breganze Torcolato.

    Fot. ArchiwumHistoria. Wyrabiane w ten sposób wina zaliczano dawniej do tzw. „win greckich” (vinum graecum), z których eksportu słynęła Wenecja. W średniowieczu większość tych mocnych i przeważnie słodkich trunków pochodziła z należących do Wenecji wysp greckich i Peloponezu. Po zajęciu tych posiadłości przez Turków w XVI w. produkcję znakomicie sprzedających się „win greckich” rozwinięto na terenie weneckiej Terra Ferma, czyli w dzisiejszym Veneto.