torcolato

    używane w okolicy Vicenzy (region Veneto) tradycyjne określenie oznaczające podsuszone winogrona, a także otrzymane z nich winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) typu passito  Wino produkowane z podsuszonych owoców; nazwa poc...; nazwa pochodzi od znanego już w starożytności sposobu zwiększania poziomu cukru w winogronach, który polegał na obróceniu dojrzałego grona wokół własnej osi (łac. torqueo – obracać), tak aby skręcić albo nadłamać łodyżkę, co powodowało szybkie zasuszenie owoców pozostawionych na krzewach przy jednoczesnym zachowaniu kwasowości; obecnie nazwa torcolatoużywane w okolicy Vicenzy (region Veneto) tradycyjne okreś... (...) jest zastrzeżona dla win DOC Breganze TorcolatoBiałe wino włoskie DOC typu torcolato (patrz niże... (...).

    Fot. ArchiwumHistoria. Wyrabiane w ten sposób wina zaliczano dawniej do tzw. „win greckich” (vinum graecum), z których eksportu słynęła Wenecja. W średniowieczu większość tych mocnych i przeważnie słodkich trunków pochodziła z należących do Wenecji wysp greckich i Peloponezu. Po zajęciu tych posiadłości przez Turków w XVI w. produkcję znakomicie sprzedających się „win greckich” rozwinięto na terenie weneckiej Terra Ferma(rum.) farma, także mniejsza winiarnia.., czyli w dzisiejszym Veneto.