Tormaresca

    – projekt winiarski wytwórni Marchesi Antinori na południu Włoch, w regionie Puglia, który wystartował w roku 1998. Przedsięwzięcie posiada dwie winiarnie: Masseria Maíme, leżącą na Półwyspie Salentyńskim (Penisola Salentina) umiejscowionym na obcasie włoskiego „buta” i oblewanym przez wody mórz Adriatyckiego i Jońskiego, oraz Bocca di Lupo, znajdującą się bardziej na północ, obok parku narodowego Alta Murgia.

    Winiarnia Masseria Maíme dysponuje winogradami o powierzchni ok. 350 hektarów, które obsadzone są tradycyjnymi odmianami apulijskimi (negroamaro i primitivo) oraz międzynarodowymi – chardonnay i cabernet sauvignon. Winorośle są tu prowadzone na głowę (alberello) i szpalerowo. Rejon nie ma jeszcze własnej apelacji, więc wina są tu klasyfikowane jako IGT Salento. Najważniejsze z nich to Masseria Maíme Negroamaro, Torcicoda Primitivo, Roycello, Calafuria i Fichimori.

    Z kolei posiadłość Bocca di Lupo to około 140 hektarów winnic w apelacji Castel del Monte obsadzonych szczepami aglianico, chardonnay, cabernet sauvignon, fiano pugliese, moscato reale i nero di troia. Główne wina tu wytwarzane to Bocca di Lupo Aglianico, Pietrabianca, Trentangeli i Kaloro (słodkie passito robione w apelacji moscato di Trani).

    Obie posiadłości wytwarzają również oliwę.