vacqueyras

    francuskie, głównie czerwone (95% produkcji) winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) klasy AOC/AOP z Doliny Rodanu, produkowane z odmian grenachehiszpańsko-francuska czerwona odmiana winogron, uprawiana g..., syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ..., cinsault i mourvèdre, uprawianych na obszarze około 1,5 tys. hektarów (łącznie z białym i różowym), leżącym na wschód od miasta Orange, na lewym brzegu Rodanu, wzdłuż rzeczki Ouvèze, płynącej przez środkową części Okręgu Południowego.

    Wino produkowane przy wydajności maksymalnej 35 hl/ha jest wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... i może dojrzewać do około 4–6 lat. Produkcja przekracza nieco 50 tys. hl. Niewielkie ilości białej wersji są wytwarzane z odmian bourboulec i clairette.
    Wino posiada doskonałe towarzystwo – obszar produkcji leży w pobliżu Châteauneuf-du-Pape i Gigondasfrancuskie czerwone wino klasy AOC z południowej części ... (...), jednak apelację uzyskało dopiero w roku 1990. Wynikało to z faktu, że Vacqueyrasfrancuskie, głównie czerwone (95% produkcji) wino klasy AO... (...) od 1937 roku należało do „bractwa” Côtes-du-Rhône i – jako pierwsze po Gigondas – się uniezależniło.