Valdeorras

    okręg winiarski i DO (apelacja) w regionie Galicja, w północno-zachodniej Hiszpanii, w prowincji Ourense, nad rzeką Sil.

    Fot. Archiwum Wojciech GogolińskiPanuje tu klimat kontynentalny o wpływach morskich, łagodny i wilgotny, z dużym zagrożeniem przymrozkami i gradobiciami oraz potężnymi opadami na poziomie 850–1000 mm. Średnia temperatura roczna to 11°C. Dominują tu gleby granitowe, aluwialne, kwaśne. Powierzchnia apelacji to 2,5 tys. ha. Uprawiane odmiany: palomino, godello (główna biała), valenciana (doña blanca, doña branca), lado, alicante, bancellao, mencía (główna czerwona), gran negro, maria ardoña, souson (tintilla) i marenzao. Termin „valdeorras” oznacza po hiszpańsku „dolinę złota”, które kopali tu już Rzymianie. Gdy kruszec się skończył, sadzono winorośl, stąd region jest prawdopodobnie najstarszym obszarem jej uprawy w Galicji.

    Malutkie Valdeorras jest niewolnikiem rzeki Sil – choć winnice położone są na wzgórzach, bez płynącej z dołu wilgoci wegetacja byłaby niemożliwa. Okręg kończy się tam, gdzie zaczyna się Kastylia-León, a dokładnie tam, gdzie zaczyna się Galicja. Tędy prowadzi jeden z głównych szlaków pątniczych do Santiago de Compostela i z sąsiednim Leónem więcej ją łączy niż dzieli. Bo jest Valdeorras swoistym łącznikiem obu wielkich regionów, a co za tym idzie – ten łącznik widać zarówno w kuchni (nieco bardziej kontynentalnej), jak i w winiarstwie. Z odmian władze kładą nacisk zwłaszcza na mencíę, bo z niej powstaje najbardziej znane wino czerwone w całej Galicji.