vin de paille

    (fr.) winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) słomkowe, typ wina AOC (côtes du juraregion winiarski we wschodniej Francji, w departamencie Fran... (...), arbois i l’étoile) produkowanego wyłącznie we francuskiej Jurze ze specjalnie wybieranych, zrodzynkowanych winogron odmian poulsard, pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...), trousseau, chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i savagnin, suszonych (tzw. surmaturation) na słomianych matach lub zawieszonych w suchych, dobrze wentylowanych pomieszczeniach przez 2–3 miesiące.

    Fot. Krosno

    W czasie suszenia spada kwasowość winogron, a wzrasta zawartość cukrów w ich moszczu do 310–350 g/l. Po ich wytłoczeniu, które odbywa się na przełomie stycznia i lutego roku następnego po zbiorach, moszcznieklarowany, świeżo wyciśnięty mętny sok winogronowy..... (...) fermentuje bardzo wolno, często 1–2 lata, uzyskując moc 14,5–17%, a następnie dojrzewa około 3–4 lata. Ze względu na duże koszty (ze 100 kg winogron otrzymuje się 18 l wina) wielkość produkcji tego wina jest obecnie symboliczna. Wino jest sprzedawane w półbutelkch zwanych jura.