viogner

    francuska, bardzo stara odmiana białych winogron uprawianych głównie w Dolinie Rodanu. Znana dziś na całym świecie i ostatnio bardzo modna, choć w latach 60. ub. w. niemal zniknęła, nawet w samej Francji (w pewnym momencie zostało jej tylko 30 ha). We Francji wina wyrabiane w 100% z tego szczepu powstają w apelacjach  condrieu i château grillet.

    Fot. ArchiwumDanych o jej pochodzeniu jest wiele, ale z reguły są to podania fantastyczne. Badania DNA pokazują, że jest spokrewniona z piemoncką freisą i dalekim kuzynem nebbiolo.

    Jest mało odporna na choroby i trudna w uprawie, gdyż musi być zbierana dokładnie w momencie pełnej dojrzałości – wcześniejsze lub późniejsze zbiory powodują otrzymanie bardzo marnych win. Daje wina o bardzo intensywnej, żółtej barwie, aromatach kwiatowych, które znikają po dłuższym dojrzewaniu. Pełno w nich także nut owocowych – choćby moreli i brzoskwiń. Jest ulubionym winem sympatyków kuchni tajskiej.