Vitis labrusca

    jeden z najpopularniejszych i najbardziej rozpowszechnionych gatunków winorośli amerykańskiej.

    Występuje bądź jest uprawiana głównie na wschodzie Stanów Zjednoczonych. Posiada wiele odmian uprawnych, wykorzystywanych do dziś, m.in. concord (ok. 80% upraw labruski), catawba, delawere i niagara. Krzyżówki pomiędzy nią i innymi odmianami amerykańskimi dają kolejne amerykańskie mieszańce uprawne. Wszystkie charakteryzują się lisim zapachem. Wchodzi także w skład wielu krzyżówek z winoroślą europejską, tworząc mieszańce.

    W Europie z rzadka można ją spotkać w stanie czystym w przydomowych uprawach, np. w północnych Włoszech, gdzie robi się z niej popularne wino fragolino (odmiana isabella) o silnym zapachu landrynkowo-truskawkowym (fragola – wł. truskawka). To pozostałość po czasach filoksery, gdy winorośl amerykańską próbowano uprawiać w Europie.
    Jedynym miejscem, gdzie w Unii Europejskiej dopuszczono do legalnego obrotu winem z winorośli amerykańskiej lub hybryd francusko-amerykańskich jest Austria. W Styrii wyrabia się nieco tradycyjnego, pofilokserowego wina o nazwie Uhudler, sprzedawanego najczęściej w kamionkowych butelkach i pełniącego głównie funkcję atrakcji turystycznej.
    Biała hybryda baco 22A jest dopuszczona do upraw w celu otrzymania wina do destylacji armaniaku.