wino odmianowe (jednoodmianowe, szczepowe, jednoszczepowe, ang. varietal wine, franc. vin de cépage)

    często stosowane, lecz niejednoznaczne określenie oznaczające winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), którego charakter jest zdominowany przez jedną odmianę winorośli. Spotyka się wina, które zostały sporządzone w 100% z winogron jednego szczepu, jednak nie jest to warunek konieczny, aby wino zostało uznane za odmianowe – przepisy różnych krajów określają procentowy udział winogron wymagany dla takiego oznaczenia.

    W Unii Europejskiej minimum to wynosi 85% (w przepisach niektórych apelacji wymaga się niekiedy 90 lub 95%), w Stanach Zjednoczonych zaś wystarczy 75% (jeśli wino nie jest eksportowane na teren UE). Przepisy wymagają również, aby dodatek innych odmian nie zmienił charakterystycznych cech szczepu podstawowego, wymienionego w oznaczeniu wina.

    Wino odmianowe | Fot. ArchiwumHISTORIA. Już w starożytności nauczono się dostrzegać zalety i właściwości pewnych szczepów, a w późnym średniowieczu niektóre odmiany były wyraźnie preferowane (np. pinot przez cystersów i książąt Burgundii, rieslingbiała odmiana winogron uważana za jedną z najlepszych i n... nad Renem). Przez całe stulecia podchodzono jednak dość swobodnie do zagadnienia „rasowej czystości” produkowanych win, a dzisiaj możemy tylko domniemywać, z jakich szczepów wyrabiano niektóre legendarne trunki w przeszłości. W Alzacji, Niemczech i Austrii, gdzie tradycyjnie uprawiano obok siebie różne winorośle, a ich grona poddawano osobnej winifikacji, około 1900 r. po raz pierwszy zaczęto oznaczać niektóre wina nazwą dominującej odmiany, zwłaszcza bardzo wówczas cenionego rieslinga. Długo jednak postępowanie takie było wyjątkiem i do połowy XX w. nazwa odmiany traktowana była raczej jako swego rodzaju informacja techniczna przeznaczona dla producenta wina, nie dla konsumenta.

    Współczesna filozofia win odmianowych wywodzi się z Kalifornii. Pierwsze wina oznaczone nazwą odmiany pojawiły się tam po II wojnie światowej, a zjawisko to mocno promował popularny wówczas autor, współpracownik słynnego Alexisa Lichine’a, a później konsultant w firmie Wente – Frank Shoonmaker. Było to w pewnym stopniu próbą przeciwstawienia się chaosowi panującemu w nazewnictwie win – Amerykanie stosowali bowiem nagminnie fantazyjne nazwy typu „chablis” czy „burgund”, które mogły wskazywać najwyżej na to, czy wino jest białe czy czerwone.

    Dużą rolę w upowszechnieniu się tej tendencji odegrał Robert Mondavi, który w końcu lat 60. wypromował kilka znaczących win pod nazwą szczepu. Wydarzeniem ważnym i symbolicznym stała się słynna degustacja paryska Stevena Spurriera w 1976 roku, w której zwyciężyło odmianowe wino Warrena Winiarskiego. Przez wielu było to odczytane jako zwycięstwo „caberneta” nad „bordeaux”, a konsumenci zaczęli coraz bardziej ufać odmianowemu pochodzeniu wina.