Yalumba

    jedna z najbardziej znanych i najlepszych australijskich winiarni z siedzibą w pobliżu Angoston (Barossa, Południowa Australia).

    Fot. ArchiwumZałożona w r. 1849 przez brytyjskich imigrantów Samuela Smitha i jego syna Sidneya do dziś jest w rękach rodziny (jest najstarszą wytwórnią rodzinną na kontynencie). Jej szefem jest dziś prawnuk założyciela Robert Hill-Smith. Produkuje ok. 750 mln skrzynek wina. Posiada własny zakład bednarski, największy na południowej półkuli, oraz jedną z najbardziej znanych w Australii szkółek winorośli.

    Młody i utalentowany browarnik Samuel Smith przybył z hrabstwa Dorset w Anglii do Adelajdy w 1849 z czwórką dzieci i żoną. Adelajda nie przypadła mu do gustu, więc postanowił osiedlić się na wsi. Nazwa posiadłości Yalumba w języku Aborygenów oznacza „cała ziemia wokół”. Winemakerem jest tu Louise Rose, która przyszła do firmy w r. 1994, by odbyć staż. Jej obecność ożywiła firmę, tchnęła w nią nowego ducha. Firma wytwarza wina w różnych segmentach. Najwyższą półkę stanowią wina z serii Octavius Barossa Old Vine Shiraz.