Yecla

    okręg i apelacja (DO od 1975 r.) w prowincji Murcia w południowo-wschodniej Hiszpanii, leżąca na południe od Walencji i sąsiadująca z apelacjami: jumilla, alicante oraz almansa. Dzieli się na obszary: położony wyżej Yecla Campo Arriba i Yecla Campo Abajo.

    Stolica winiarska – Yecla. Klimat – kontynentalny, łagodny i suchy. Opady – 322 mm. Średnia temperatura roczna – 15°C. Położenie winnic – 400–800 m n.p.m. Gleby – głównie wapienne. Uprawiane odmiany – merseguera, chardonnay, aíren, macabeo, malvasia, verdil, monastrell, garnacha tinta, cabernet sauvignon, cencibel (tempranillo), merlot, garnacha tintorera i syrah. Powierzchnia winnic – 7,2 tys. ha. Struktura produkcji – zdecydowana większość przypada na wina czerwone. Produkcja – ok. 70 tys. hl. Liczba winiarni – 11. Produkuje się tu tylko jedno wino z apelacją (DO) – yecla (białe, różowe i czerwone). Jeśli owoce użyte do wyrobu wina pochodzą wyłącznie z jednego z dwóch rejonów, ich nazwa może pojawić się na etykiecie (yecla campo arriba lub yecla campo abajo).