zweigelt (blauer zweigelt, zweigeltrebe, rotburger)

    najpopularniejsza austriacka odmiana czerwonych winogron uprawiana we wszystkich regionach Austrii (także m.in. w Czechach, na Węgrzech i Słowacji oraz np. w… Kanadzie).

    Fot. ArchiwumStworzona w 1922 r. przez dr. Friza Zweigelta w Federalnym Instytucie Winiarskim w Klosterneuburgu krzyżówka odmian sankt laurent i blaufränkisch. Dojrzewa wcześnie, dobrze udaje się na wszystkich rodzajach gleb i w chłodniejszym obszarach. Daje ekstraktywne, lekko korzenne i wiśniowe, bogate w taninę wina o dobrej kwasowości. Jednak przy dużej wydajności (co do niedawna było powszechne) wina są przeciętne i rozwodnione.

    Sam dr Zweigelt był osobą tyleż zasłużoną dla winiarstwa, co kontrowersyjną. Jego „przygoda” z faszyzmem skończyła się powojennym aresztem domowym aż do śmierci w 1964 r.