Tessa Capponi-Borawska, włoska arystokratka i absolwentka historii, w czasach, gdy w Polsce porywało się samoloty, by wyrwać się do lepszego świata, przenosi się do Warszawy. Tam, z pobudek czysto romantycznych, wraz z mężem i resztą polskich obywateli przeżywa uroki realnego socjalizmu. Już ten krok świadczy o jej nietuzinkowości, która w latach następnych zaowocowała twórczością literacką silnie naznaczoną miłością do Toskanii i do kulinarnej tradycji Włoch.
W napisanej wraz z Agnieszką Drotkiewicz najnowszej książce Smak kwiatów pomarańczy Tessa Capponi zaprasza czytelników na wykład ze sztuki, literatury i historii, choć tematem, wokół którego toczy się dialog autorek, jest po prostu kuchnia. To stanowi zawsze o sile jej książek – choć punktem wyjścia jest tak prozaiczne, zdawałoby się, zajęcie jak gotowanie, prowadzeni przez autorkę docieramy na renesansowe uczty, przyglądamy się barokowym martwym naturom, analizujemy relacje między niedoborem a obfitością, czytamy wyimki z wielkiej literatury. Narracja oparta o zapiski z rozmów na pierwszy rzut oka wydaje się nieco chaotyczna, ale z drugiej strony daje czytelnikowi nieomalże sposobność uczestniczenia, w osobistej momentami, wymianie zdań i wspomnień autorek.
Niewielka rozmiarem książeczka zaspokoi apetyty tych, którzy poszukują praktycznej porady, co zjeść podczas pobytu w Rzymie, i tych, których interesują ploteczki i anegdoty. Nakarmi również głodnych wiedzy o kulturze i sztuce. Wszystkich bez wyjątku zapraszamy na spotkanie z Tessą Capponi-Borawską i jej Smakiem kwiatu pomarańczy, które odbędzie się w lutym w Dworze Sieraków.
Spotkanie z autorką – szczegóły
Smak kwiatów pomarańczy. Rozmowy o kuchni i kulturze
Tessa Capponi-Borawska, Agnieszka Drotkiewicz
Wydawnictwo Czarne 2018
Cena: 29,90 zł