Stary człowiek i ryba

tekst ukazał się w „CW” nr 93, czerwiec – lipiec 2018 | kup ten numer | prenumerata | e-wydanie

grafika © Czas Wina

Zbyt długi w tym roku weekend majowy wyczerpał moje możliwości grillownicze, choć i tak – dla zachowania równowagi ducha – co drugi dzień uciekałem z rozgrzanego do czerwoności łona natury do cichego i klimatyzowanego ustronia gabinetu redakcyjnego.

Ryby nie są tak mądre jak ci, co je zabijają, chociaż są szlachetniejsze i zręczniejsze. Ernest Hemingway

Cóż, kiedy skwierczące na ruszcie kiełbaski, steki i kaszanki i tak powracały do mnie w snach każdej kolejnej nocy, aż wreszcie obiecałem sobie solennie, że jeśli nawet w ciągu najbliższych miesięcy rodzina i przyjaciele znów wywiodą mnie na zieloną trawkę i zażądają aprowizacji, ucieknę się do podstępu i serwować będę wyłącznie… rybę i rybie podobne przystawki. Szczęściem mam bardzo niedaleko do najbliższych stawów, a nie ma nic przyjemniejszego w rybim uniwersum, jak biały filecik delikatnie opieczony w pół godziny po wyciągnięciu osobnika z wody. Ta rewolucja przyniosła jednak mimochodem kolejną: oto z pola zainteresowania mojego i gości zniknęły niemal natychmiast wina czerwone, a ich miejsce zajęła wielka rozmaitość win białych, co okazało się zresztą strzałem w dziesiątkę. Póki nasza wiosna przypomina greckie lato (jak długo jeszcze…?), póty o czerwieni można zapomnieć. Ryba, mule, szparagi, sery, oliwki potrzebują wybornego towarzystwa dobrego chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...), rieslinga czy sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...), a może i trochę viogniera, żeby nos podkręcić?

Polecam zestaw 5 win: Grand Cru Steinert Riesling, Domaine Grand Veneur Blanc de Viognier, Château Lamothe-Vincent Heritage Blanc, Maison Champy Pouilly-Fuissé, Sancerre Les Charmelles.

Taki więc zestaw Państwu proponuję, a ma on dwie ważne zalety. Pierwsza to taka, że wina sprawdziłem samodzielnie w różnych konfiguracjach zresztą, druga zaś – że wszystkie pochodzą z najważniejszych francuskich regionów winiarskich: mamy więc sancerre z Doliny Loary obok leciutko beczkowego białego burgunda z apelacji Pouilly-Fuissé, mamy rodański viognier obok alzackiego rieslinga grand cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... ze słynnej działki Steinert. Mamy wreszcie białe bordeaux z Château Lamothe-Vincent w linii Heritage. Wspaniała lekcja geografii na letnie popołudnia. Santé! albo niech Państwu wyjdą na zdrowie.


Aby dowiedzieć się więcej o prezentowanych winach, zadzwoń pod numer 535 577 577.

Sandacz po polsku oraz inne przypadki rybiego pogłowia nad Wisłą