Stolica światowej kuchni

W dniach 20–23 listopada odbędzie się kongres San Sebastian Gastronomika – Euskadi Savour, najbardziej prestiżowe wydarzenie kulinarne w Hiszpanii.

Pierwsza edycja Kongresu SSG – ES miała miejsce 13 lat temu. Na jego stolicę wybrano miasto, które ma najwięcej gwiazdek od Michelina w przeliczeniu na liczbę mieszkańców (per capita). Twórcy imprezy chcieli, by opierała się ona na międzynarodowych wzorcach gastronomicznych dla profesjonalnych firm cateringowych.

Od 2009 roku San Sebastian Gastronomika – Euskadi Savour zmieniała stopniowo swoje oblicze i dziś łączy w sobie cztery konferencje tematyczne przeznaczone zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów.

Podczas tegorocznej edycji kongresu gośćmi sekcji ALTA, dedykowanej haute cuisine, będą trzy wciąż ewoluujące kulinarnie kraje: Brazylia, Meksyk i Peru. Reprezentować je będą między innymi Claude Troisgros i Alex Atala (Brazylia), Enrique Olvera i Alejandro Ruiz (Meksyk) oraz Gaston Acurio i Mitsuharu Tsumura (Peru).

W sekcji OFF, poświęconej winu, również nie zabraknie światowej klasy specjalistów winiarskich: Josep Roca (El Celler de Can Roca), Peter Dorelly (Savoy Hotel, Londyn) i Pedro Ballesteros (Master of Wine).

Teren Kongresu otoczony jest ogromnymi targami gastronomicznymi. Liczby mówią same za siebie: trzy kondygnacje, 130 wystawców, 1200 akredytowanych dziennikarzy i osób z branży oraz ponad 12 000 zwiedzających.

 

Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę www.sansebastiangastronomika.com.

Magazyn „Czas Wina” sprawuje patronat medialny nad wydarzeniem.

 

ALW