Światowe święto gastronomii

Najbardziej znani na świecie szefowie kuchni z Ferranem Adrią na czele uczestniczyli w kongresie kulinarnym w San Sebastian.

Honorowymi gośćmi tegorocznej edycji były trzy kraje, szczycące się najciekawszą kuchnią w Ameryce Łacińskiej: Peru, Meksyk i Brazylia. Prócz wspomnianego wyżej Ferrana Adria, w kongresie uczestniczyli Juan Mari Arzak, Alexander Gautier, Heston Blumenthal. San Sebastian Gastronomika – Euskadi Savour to największe święto gastronomii w Hiszpanii i jeden z najważniejszych kongresów gastronomicznych świata.

Tylko tutaj uczestniczący w pokazach i wykładach mogą degustować prezentowane potrawy. Moją uwagę zwróciła grupa węgierskich szefów kuchni, którzy przyjechali zdobywać nowe doświadczenia kulinarne w kontaktach z najlepszymi na świecie. Warto dodać, że Węgrzy od kilku lat mogą pochwalić się gwiazdkowymi, michelinowskimi restauracjami. By wspomnieć klasyka: może kiedyś i w Warszawie będzie Budapeszt.

Paweł Gąsiorek