Gdy otrzymałem propozycję współpracy przy cyklu „Blogerki gotują”, poczułem się lekko zmieszany, aczkolwiek niewstrząśnięty. Najwidoczniej redakcja, nazywając kiedyś tak ten cykl, nie przewidziała, że pojawi się w nim gotujący mężczyzna.
Miło mi być zatem prekursorem nowego trendu, w którym ród męski coraz odważniej eksploruje tereny dotychczas zdominowane przez kobiety – mam na myśli zwłaszcza obszar blogosfery – z nienajgorszym, mam nadzieję, skutkiem. Co jednak pozostawiam do Państwa oceny i surowego osądu.
Późna jesień to czas, gdy nasze potrawy stają się bardziej sycące i treściwe. Pośród jesiennych darów natury czołowe miejsca zajmują warzywa dyniowate, psiankowate czy kapustne. W naszym menu zagości również kukurydza i szpinak. Ten ostatni nie należy do ulubionych potraw Polaków, a szkoda, bo jest to wyjątkowo bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w witaminy warzywo. Części z nas przywodzi traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa, innym kojarzy się ze zmrożoną, pozbawioną smaku breją.
Tymczasem najlepszy i najzdrowszy sposób na uzyskanie ze szpinaku pełni walorów smakowych i odżywczych to użycie świeżych liści, które nie powinny być długo poddawane obróbce termicznej. Podduszony w towarzystwie czosnku i cebuli doskonale sprawdzi się w połączeniu z wszelkiego rodzajami serami. Dlatego jedną z moich propozycji jesiennych stanowi szpinakowa tarta z trzema doskonałymi serami – delikatną ricottą, dojrzałym tłustym parmezanem oraz łagodnym gruyère o lekko orzechowym posmaku. Jeśli dodać do tego sycącą szynkę dojrzewającą, otrzymujemy fantastyczne smakowo danie, godne królewskiego stołu.
Kolejna propozycja to pierogi z ciasta francuskiego wypełnione aromatycznym, lekko skarmelizowanym w procesie wolnego pieczenia mięsem wieprzowym. Czas przygotowania jest dość długi, ale dla efektu naprawdę warto. Ciężko się powstrzymać przed podjadaniem jeszcze parujących, wilgotnych, rozpływających się w ustach kawałków soczystej karkówki. Jeszcze lepiej smakuje z dodatkiem świeżej natki pietruszki, kukurydzy i angielskiego sera cheddar, opakowana w poręczne pierogi. Jako dodatek do nich można też podać jogurt grecki wymieszany z posiekaną natką pietruszki, 2 łyżkami oliwy i kolorowym pieprzem.
Florentyńska tarta ze szpinakiem, szynką dojrzewającą i trzema serami
ciasto
• 200 g mąki pszennej
• 25 g mąki ziemniaczanej
• 140 g masła
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• 1–2 łyżeczki wody
farsz
• 4 łyżki masła
• 2 ząbki czosnku
• 2 średnie cebule
• 300 g szpinaku
• 4 jaja
• 250 ml śmietanki 30%
• 150 g sera ricotta
• 50 g sera gruyère
• 50 g sera parmezan
• 50 g szynki dojrzewającej
• pół łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i pieprz
Ciasto
Mąkę przesiać, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, jajko i sól. Wymieszać i zagnieść szybko ciasto tylko do połączenia składników. W zależności od konsystencji ciasta dodać jedną lub dwie łyżki wody. Zagnieść i odłożyć zawinięte w folię ciasto do lodówki na minimum godzinę.
Farsz
Masło roztopić na patelni, dodać posiekaną drobno cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać umyty i odwirowany szpinak. Dusić krótko, aż liście stracą jędrność. Przełożyć do durszlaka i odcisnąć rękami z nadmiaru wilgoci. Posiekać szpinak nożem, odstawić. Jajka wbić do miski i lekko ubić, dodać śmietankę, rozdrobniony ser ricotta i pozostałe sery starte na tarce. Dodać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku, wymieszać.
Piec nagrzać do 180ºC. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować delikatnie na podsypanej mąką stolnicy, przełożyć z wałka do formy. Na cieście położyć warstwę papieru do pieczenia, obciążyć fasolą lub kulkami do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut. Wyjąć, usunąć obciążenie i papier. Na podpieczonym cieście wyłożyć szpinak, szynkę i zalać masą śmietanowo-serową. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
Pieczone pierogi z karmelizowaną wieprzowiną
około 14 dużych pierogów (dla 7 osób)
• 700 g karkówki wieprzowej
• 1200 g ciasta francuskiego
• 100 g sera cheddar
• 4 łyżki cukru brązowego muscovado
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki sosu sojowego
• starta skórka z 1 pomarańczy
• 4 cebule
• 3 cm świeżego imbiru
• 1 papryczka pepperoni
• 3 ząbki czosnku
• 1 łyżeczka kuminu
• 100 ml bulionu z kury
• mały pęczek natki pietruszki
• 150 g kukurydzy
• sól, pieprz
• olej do smażenia
Piec nagrzać do 170º. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem kilka minut z każdej strony. Cebulę posiekać w piórka i wyłożyć nią naczynie żaroodporne. Na cebulę przełożyć mięso i kolejno dodać cukier, sok z cytryny, sos sojowy, skórkę pomarańczową, przyprawy i bulion. Przykryć, wstawić do piekarnika i zmniejszyć temperaturę do 135º. Piec mięso w niskiej temperaturze minimum 4 godziny. Po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na około 20–30 minut i później przy użyciu dwóch widelców starannie rozdrobnić mięso na włókna. Dodać odsączoną cebulę z sosu pozostałym po pieczeniu, posiekaną drobno natkę pietruszki i kukurydzę (ugotowaną lub z puszki).
Kwadratowe płaty ciasta francuskiego napełnić farszem, zetrzeć na górę nieco sera cheddar, zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220º na około 20–25 minut.
Wojciech Grygierzec
Blog: gotujzwojciechem.blogspot.com