Sycylia – En Primeur 2019

Masterclass dedykowany winom dojrzewającym komentowany przez MW Martina Hudsona 8 | fot. Katarzyna Maciejewska Serra
Masterclass dedykowany winom dojrzewającym komentowany przez MW Martina Hudsona 8 | fot. Katarzyna Maciejewska Serra

Już po raz szesnasty, tym razem w Syrakuzach, odbyły się na początku maja doroczne sycylijskie prezentacje win En Primeur(fr.) system sprzedaży stosowany głównie w Bordeaux i pra... (...). Stu branżowych dziennikarzy z całego świata miało niepowtarzalną okazję degustować ponad pięćset win pochodzących od pięćdziesięciu producentów zrzeszonych w najważniejszym sycylijskim stowarzyszeniu Assovini.

Ekologia i turystyka w natarciu

Do Assovini (powstałego w 1998 roku z inicjatywy producentów Diego Planety, Giacomo Rallo i Lucio Tasca d’Almerita) mającego za swe statutowe zadanie promocję win sycylijskich należy dziewięćdziesięciu członków. Stowarzyszenie promuje również turystykę winiarską: aż 94 procent winiarni organizuje u siebie degustacje, a 40 procent z nich posiada własną bazę noclegową! Warto też dodać, że ponad połowa zrzeszonych w Assovini producentów stosuje uprawy ekologiczne, a wielu kolejnych, jak choćby Tenuta Rapitalà, przechodzi obecnie proces konwersji z upraw konwencjonalnych na uprawy bio. Ponadto połowa stowarzyszonych stosuje w swych gospodarstwach alternatywne, głównie słoneczne, źródła energii.

Włascicielka Valle dell'Acate Gaetana Iacono z dziennikarzami podczas En Primeur w Syrakuzach | fot. Katarzyna Maciejewska Serra
Włascicielka Valle dell’Acate Gaetana Iacono z dziennikarzami podczas En Primeur w Syrakuzach | fot. Katarzyna Maciejewska Serra

Degustacje En Primeur

Tegorocznym prezentacjom En Primeur, odbywającym się w luksusowym hotelu Ortigia Palace nad samym brzegiem morza w Syrakuzach, towarzyszyło pięć ekskluzywnych masterclassów komentowanych przez międzynarodowych ekspertów z tytułem Master of Wine. Na szczególną uwagę zasługiwała degustacja dziesięciu czerwonych win dojrzewających prowadzona przez Martina Hudsona, potwierdzająca długowieczny charakter wielu tutejszych win. Wśród nich znalazły się takie znakomitości jak Nero d’Avola „Vrucara” 2010 producenta Feudo Montoni, Nero d’Avola „Schietto” 2009 Principi di Spadafora oraz „Serra della Contessa” 2011 Benanti (nerello mascalese i nerello cappuccio).

Zobacz zestawy win z Sycylii

Moda na Etnę i biel

Degustacja prowadzona przez Jean K. Reilly znakomicie zobrazowała aktualny fenomen win z rejonu Etny. W ciągu zaledwie kilku lat Etna stała się najwyżej notowanym winiarsko obszarem Sycylii, na którym inwestuje obecnie wielu producentów pragnących mieć w ofercie choć jedno winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) z tego modnego rejonu, w którym wyróżnia się dziś aż 70 rodzajów gleb. Niektórzy starzy producenci win ze zboczy Etny, jak choćby Benanti, w opisach win wyraźnie podkreślają położenie poszczególnych winnic. W Syrakuzach producent ten zaprezentował swe nowe, białe Carricante DOC Etna Bianco, do którego produkcji wykorzystuje winogrona pochodzące z 50-letnich winnic z rejonu Conrada Cavaliere, znajdujących się na niewykorzystywanym dotąd przez niego południowo-zachodnim stoku Etny, owiewanym gorącym scirocco z Afryki. Choć Sycylia kojarzona jest głównie z winami czerwonymi, to warto zaznaczyć, że to właśnie coraz lepsze jakościowe wina białe, wśród których króluje świeże i aromatyczne grillo (wśród zaprezentowanych w Syrakuzach win z tej odmiany, z wyjątkowo harmonijnego rocznika 2018, trudno było dopatrzeć się win słabych), są sycylijskim przebojem ostatnich lat.

Markiz Filippo Mazzei gości enotour En Primeur w ZISOLA w rejonie Noto | fot. Katarzyna Maciejewska Serra
Markiz Filippo Mazzei gości enotour En Primeur w ZISOLA w rejonie Noto | fot. Katarzyna Maciejewska Serra

SKOMENTUJ

Wprowadź swój komentarz!
Proszę podać swoje imię