Magazyn Kuchnia ogłosił listę 12 kucharzy, którzy walczą o ten tytuł. Wśród nich znalazł się Janusz Fic i jego ślimaki.
Janusz Fic – szef kuchni restauracji w Dworze Sieraków gotowanie ma we krwi. Zaraz po ukończeniu liceum rozpoczął pracę w rodzinnej restauracji, tam zdobywał kulinarne szlify. Potem został kucharzem w restauracji hotelu Gródek w Krakowie. Szybko awansował na zastępcę szefa kuchni. Kolejnym krokiem w karierze było objęcie stanowiska szefa kuchni W innym krakowskim hotelu – Grand. Po trzech latach w Grandzie Janusz otrzymał propozycję poprowadzenia kuchni hotelu Francuskiego pod okiem Adama Gesslera. W Dworze Sieraków gotuje od ponad roku. Janusz jest miłośnikiem kuchni polskiej, włoskiej i francuskiej. Ceni sobie regionalne produkty. Jego pasja do wykorzystywania naturalnych składników została doceniona – w grudniu 2013 roku restauracja Dworu Sieraków otrzymała rekomendację ruchu Slow Food. Zagłosuj na Janusza – panel do głosowania.
Jedliście kiedyś ślimaki? Warto się przełamać i spróbować. Janusz Fic pokazuje jak je przyrządzić: zobacz film