Sześć szczurków. Sy-Rah Family

tekst ukazał się w „CW” nr 102, sierpień 2019 | kup ten numer | prenumerata | e-wydanie

Sześć szczurków Sy-Rah

Niniejszym pozwalam sobie na niepoważny tekst o posągowym szczepie winnego grona i jego nobliwym siedlisku, ponieważ są wakacje, a zatem wiele dostojnych winiarskich głów częściej zobaczyć można wyłaniających się znad tafli chłodnych wód, niż zatopionych w lekturach mądrych opracowań. Do napisania tego frywolnego tekstu skłania mnie także okazja wyjazdu nad Rodan i pomysł rodziny Jaume’ów, którzy – w sympatyczny, ale jednak bezczeszczący świętość najważniejszego w regionie szczepu winogron sposób – postanowili promować syrahfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ..., bo o nim w tej chwili mowa.

Rodzina na 100 punktów

Winiarska historia rodziny Jaume sięga początków dziewiętnastego wieku. Vignobles Alain Jaume jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych winiarni i winnic w regionie. Młode pokolenie, czyli trójka rodzeństwa, z których najstarszy jest Christophe czuwający nad całym przedsięwzięciem, prawia dzisiaj winnice w czterech apelacjach Doliny Rodanu i w niezwykle rzetelny sposób kultywuje tradycje rodzinne.

Najstarszą częścią przedsięwzięcia jest Domaine(fr.) posiadłość, majątek, gospodarstwo.. Grand Veneur w Châteauneuf-du-Pape. Przypomnę, że to stamtąd właśnie pochodziło winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), które swego czasu zelektryzowało członków naszego Klubu, otrzymawszy od Roberta Parkera ocenę 100 punktów w stupunktowej skali. Zresztą Jaume’owie przyzwyczaili nas do takich ocen. W samym tylko roczniku 2015 oceny win nie schodziły poniżej dziewięćdziesięciu punktów: Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape „Vieilles Vignes” 95–98/100, Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape „Les Origines” 94–96/100, Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape „Le Miocène” 90–92/100, Domaine Grand Veneur Châteauneuf-du-Pape „La Fontaine” 92–94+/100.

Vignobles Alain Jaume
Winnice Vignobles Alain Jaume

Sy-Rah czy six rats?

Cała trójka młodych Jaume’ów traktuje swoją pracę niezwykle poważnie i sumiennie. Rzekłbym nawet: sztywniacko i serio. Tym bardziej, znając Christophe’a osobiście, przyznam, że przeżyłem nie lada zaskoczenie, gdy dowiedziałem się o projekcie Sy-Rah. To przecież gra słów – syrah wymawiane po francusku w odpowiedni sposób oznaczać będzie „six rats”, czyli… sześć szczurów. Tutaj powinien nastąpić akuratny opis szczepu winogron. Opisując więc syrah i próbując przekazać wiedzę na jego temat w sposób należyty i fachowy, czułbym się w obowiązku opisać historię odkrycia jego pochodzenia, a byłoby o czym pisać, bo jest to krzyżówka rdzennych gron z doliny Rodanu, która rozprzestrzeniła się po świecie jako jeden z najpopularniejszych szczepów francuskich. Choć poza granicami Francji często nosi nazwę shirazfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... i tak wszyscy pamiętają jego proweniencję. Powinienem też napisać, że jego typową cechą jest duża zawartość garbników, nadająca winom charakterystyczną cierpkość, dodając że łatwo rozpoznać syraha po smaku ciężkich owoców doprawionych wschodnimi ziołami i przyprawami.

Tymczasem Christophe Jaume i spółka zrobili to lepiej niż niejeden prelegent prowadzący warsztaty o winach. Stworzyli markę Sy-Rah, opowiadając następującą historię: „Przedstawiamy wam rodzinę sześciu szczurków. Ojciec nazywa się Mr. Poivre (Pan Pieprz) a mama Mme. Violette (Pani Fiołek). Mają czwórkę dzieci; Mûre (Jeżynkę), Régalisse (Lukrecję), Myrtille (Jagódkę) i Mentola (to chyba syn, w każdym razie nie wymyśliłem polskiego odpowiednika tego imienia – kojarzył mi się cały czas z menelem, ale jak przystało na rodzinę szczurów, ktoś taki również musi istnieć – tym bardziej, że do natury syraha pasuje jak ulał!). Uwielbiają spotykać się w dni wolne od pracy, najchętniej przy jagnięcinie i mięsach polanych balsamicznymi sosami. Z wielką radością ucztują przy aromatycznie woniejącej dziczyźnie (to zabrzmiało trochę makabrycznie biorąc pod uwagę, że to jednak szczury, ale przyjąłem, że dzięki takiemu obrazowemu tłumaczeniu konstrukcji obyczajowości popularnych gryzoni, kojarzenie wina z jedzeniem zostanie na pewno zapamiętane…)”.

Ciekawym, co na to wszystko powiedziałby Jan XXII, dzięki któremu, już w czternastym wieku rozpoczęło karierę wino papieskie, zwane dzisiaj na całym świecie jako Châteauneuf-du-Pape. Nasza Rodzina Szczurków również pochodzi stamtąd, z serca Doliny Rodanu, dokładnie 17 km na północ od Awinionu.

Papież i wina na każdą okazję

Ciekawym, co na to wszystko powiedziałby Jan XXII, dzięki któremu, już w czternastym wieku rozpoczęło karierę wino papieskie, zwane dzisiaj na całym świecie jako Châteauneuf-du-Pape. Nasza Rodzina Szczurków również pochodzi stamtąd, z serca Doliny Rodanu, dokładnie 17 km na północ od Awinionu, i choć nie jest idealnie skomponowanym kupażem, ale stuprocentowym syrahem, posiada wszystkie cechy win z tego regionu. W nosie uderza słodki zapach fiołków i aromatów czarnych owoców podbitych ostrą przyprawą, na podniebieniu kremowe z nutami ostrężyn i borówek. Taniny są delikatne, ale wyraźne, eleganckie i jedwabiste. Finał urzeka typowym dla odmiany korpulentnym posmakiem ze szczyptą pieprzu i lukrecji.

Świetne wina na każdą okazję. Szczurze polecam!

Sy-Rah family butelka

Kup Sy-Rah Family

Tajemniczy Pan Syrah

Dziwne miejsce, magiczne wino