Najnowsza ksiÄ
żka Piotra Adamczewskiego, znanego krytyka kulinarnego i naszego autora, niedÅugo ukaże siÄ drukiem.
âTaÅce wokóŠstoÅu, czyli polskie tradycje kulinarneâ to kolejna ksiÄ Å¼ka popularnego krytyka kulinarnego, znawcy polskiej kuchni i autora licznych poradników i przewodników o tematyce kucharskiej. Piotr Adamczewski znany jest również czytelnikom âCzasu Winaâ – od kilku miesiÄcy publikuje na Åamach magazynu felietony oraz teksty kulinarne.
Wydana w twardej oprawie, opatrzona wieloma ilustracjami publikacja to cenne źródÅo informacji o rodowodzie wielu potraw i kulinarnych modach. Autor przedstawia np. historiÄ chleba, ryżu, ziemniaka, sera, herbaty, kawy, pomidora. Opowiada o polskich tradycjach kulinarnych, biesiadowaniu i celebrowaniu ÅwiÄ t. Każdy rozdziaÅ zawiera receptury ciekawych potraw z wykorzystaniem omawianych surowców oraz pomysÅy na dania na wyjÄ tkowÄ okazjÄ.
Czytelnik znajdzie tu też porady dotyczÄ ce zapraszania goÅci, zachowania siÄ przy stole, doboru naczyÅ i sztuÄców, sposobów spożywania nietypowych potraw.
Â