„Tańce wokół stołu” niebawem w księgarniach!

Najnowsza książka Piotra Adamczewskiego, znanego krytyka kulinarnego i naszego autora, niedługo ukaże się drukiem.

„Tańce wokół stołu, czyli polskie tradycje kulinarne” to kolejna książka popularnego krytyka kulinarnego, znawcy polskiej kuchni i autora licznych poradników i przewodników o tematyce kucharskiej. Piotr Adamczewski znany jest również czytelnikom „Czasu Wina” – od kilku miesięcy publikuje na łamach magazynu felietony oraz teksty kulinarne.

Wydana w twardej oprawie, opatrzona wieloma ilustracjami publikacja to cenne źródło informacji o rodowodzie wielu potraw i kulinarnych modach. Autor przedstawia np. historię chleba, ryżu, ziemniaka, sera, herbaty, kawy, pomidora. Opowiada o polskich tradycjach kulinarnych, biesiadowaniu i celebrowaniu świąt. Każdy rozdział zawiera receptury ciekawych potraw z wykorzystaniem omawianych surowców oraz pomysły na dania na wyjątkową okazję.

Czytelnik znajdzie tu też porady dotyczące zapraszania gości, zachowania się przy stole, doboru naczyń i sztućców, sposobów spożywania nietypowych potraw.

Â