Tannat trzyma się wybornie

tekst ukazał się w „CW” nr 96, grudzień 2018 – styczeń 2019 | kup ten numer | prenumerata | e-wydanie

fot. archiwum Giménez Mendez
fot. archiwum Giménez Mendez

Z Mauro Giménezem Mendezem, głównym winemakerem w urugwajskiej rodzinnej wytwórni Giménez Mendez, rozmawia Wojciech Gogoliński.

Giménez Mendez

Rodzinna, urugwajska winiarnia z siedzibą w Canelones, 45 kilometrów na północ od Montevideo. Została założona w 1991 roku przez małżeństwo Martę Mendez i Luisa Giménez Mendez (dziś także winemakera). Posiada 80 hektarów w czterech lokalizacjach (apelacjach): Las Brujas, Los Cerrillos, Canelon Grande i Montevideo. W winogradach uprawia się łącznie aż 24 odmiany winogron. Za najlepszy winograd uchodzi ten w Las Brujas, zaś znajdująca się tam działka „17 A” daje jedno z najlepszych win urugwajskich – Luis A. Gimenez.

Przez dekady tannatJest francuską odmianą czerwonych winogron uprawianych gł... (...) był łączony z urugwajskim winiarstwem, podobnie jak malbecfrancuska odmiana czerwonych winogron uprawianych głównie ... (...) z Argentyną czy carménère(hiszp. czarne liście) francuska odmiana czerwonych winogro... (...) z Chile. Jednak w obu ostatnich krajach winiarze rozglądają się za nowymi możliwościami, szukają nowych odmian. Czy podobnie dzieje się w Urugwaju? Czy można zaryzykować twierdzenie, że złota era odmiany tannat w Urugwaju zmierza ku końcowi?

Raczej nie – dalej uważamy, że tannat ma przed sobą wielką przyszłość. Dzięki niemu ugruntowaliśmy naszą pozycję na 25 rynkach na świecie i chcemy rozszerzać ekspansję.

Po latach doświadczeń i inwestowania jesteśmy zdania, że tannat może być bardziej przyjazny dla konsumenta. Wiemy już, jak pracować z taninami tego szczepu i ograniczyć ich wpływ na ostateczny kształt wina, by robić je w stylu bardziej międzynarodowym i pozycjonować na najwyższej półce. Do tej pory wyrób wina z tej odmiany łączył się z tradycyjnie długim okresem dojrzewania w beczce. Dziś odbiorca oczekuje win młodszych, delikatniejszych, bardziej owocowych z co najwyżej niewielkim niuansem beczkowym oraz aksamitnym smakiem. W tym celu ograniczamy wydajność, by owoce były wyraźnie wyższej jakości. Szczęśliwie ostatnie roczniki 2015–2018 były bardzo dobre.

By ograniczyć wspomnianą długość dojrzewania, wielu wytwórców decyduje się na kupażowanie(od fr. cupage) mieszanie (zestawianie) wina z innymi winami... (...) tannata z innymi europejskimi szczepami. Czy w Waszej winiarni też o tym myślicie? Jaki jest Wasz ulubiony kupaż?

Z krainy tannata – zestaw urugwajskich win
Z krainy tannata – zestaw urugwajskich win. | zobacz więcej

Oczywiście, uważamy, że Urugwaj nie tylko tannatem stoi. Już dwadzieścia lat temu w naszej winiarni zdecydowano o dywersyfikacji upraw. Mamy więc malbeka, cabernet sauvignonfrancuska, klasyczna, najbardziej rozpowszechniona i popular... (...), tourigę nacional, arinarnoę (bordoska krzyżówka tannata z cabernet sauvignon z lat 50. ubiegłego wieku), petit verdot, syrah, pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) i marselan (krzyżówka cabernet sauvignon i grenache noirodmiana czerwonych winogron uprawianych głównie w Dolinie ... (...)) – jeśli chodzi o czerwone. Z białych zaś: sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ... (...), chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i viognier.

Urugwaj szczyci się mnogością siedlisk odpowiednich nie tylko dla tannata. Na przykład w 2006 roku jako pierwsi w kraju posadziliśmy malbeka, cztery lata później otrzymaliśmy owoce na pierwsze wina. W 2013 roku nasz Alta Reserva Malbec podawano już w pierwszej klasie linii lotniczych Virgin Atlantic Airways!

Co do kupaży nasi odbiorcy ciągle domagają się klasycznych win odmianowych w sklepach i restauracjach. Z kolei miłośnicy wina, którzy lepiej je rozumieją, faktycznie coraz częściej szukają mieszanek. Dlatego stworzyliśmy dwa kupaże: Enigmę i Identity Corte del Sur, oba dojrzewające w beczkach i tworzące nasze portfolio, które nazywamy Special Reserve. Już pierwszy rocznik Enigmy Robert Parker Jr. ocenił na 90 punktów.

fot. archiwum Giménez Mendez
fot. archiwum Giménez Mendez

Spotkałem się z kilkoma co najmniej entuzjastycznymi opiniami na temat tannata w wersji różowej. Poza tym to znacznie prostsza i tańsza metoda otrzymywania wina z tej tanicznej odmiany. Z innej zaś strony – wina różowe są na świecie na absolutnym topie. Są tak modne, że nawet dość pospolite czy też uważane za „codzienne” wina różowe z łatwością osiągają cenę 30 dolarów za flaszkę w Nowym Jorku. Nie uważasz, że to byłaby jakaś droga do rozwiązania problemów związanych z nadprodukcją w Urugwaju?

Akurat w naszym kraju wina różowe to nie jest jeszcze zbyt mocny trend. Głównie dlatego, że – jak dotąd – nie znamy w Urugwaju pojęcia „nadprodukcji”. Na szczęście zbyt na nasze wina jest ciągle zadowalający.

Wasza wytwórnia jest ciągle winiarnią rodzinną, ale macie aż sto hektarów winnic. Podkreślacie też swoje przywiązanie do terroir, czyli siedliska. Dla winiarza czy konsumenta europejskiego tak duży winograd jest trudny, by przypisać każdą odmianę do najbardziej właściwego kawałka ziemi. Dajecie radę?

W tej chwili mamy dokładnie 80 hektarów winnic. Zrezygnowaliśmy z dwudziestu właśnie po to, by skupić się na najlepszych kawałkach, zbierać najlepsze owoce i skoncentrować się na wyrobie win najwyższej jakości. Jednocześnie ciągle rośnie zapotrzebowanie na nasze wina z odmian tannat, malbec, cabernet sauvignon i sauvignon blanc. Sadzimy też coraz więcej malbeka, bowiem nie nadążamy z dostawami win z tej odmiany, corocznie wyprzedajemy wszystko do ostatniej flaszki.

Już dawno skatalogowaliśmy bardzo dokładnie każdy najdrobniejszy fragment naszych winogradów. Wszystko dzięki naszemu zarządcy winnic Jorge Fernándezowi, który ma dyplom agronoma i od trzydziestu lat zajmuje się naszymi winnicami. To on rozpracował wszystkie działki i precyzyjnie dopasował do każdej odpowiednie odmiany. Dzięki takiemu postępowaniu nawet w gorszych rocznikach nie ponosimy znaczących strat. Jego wiedza jest podstawą naszej działalności.

Kiedy odwiedzałem Urugwaj, doszedłem do wniosku, że ważnym i trudno rozwiązywalnym problemem w Twoim kraju jest niska konsumpcja dobrych win na miejscu. Niemal cała produkcja win klasy premium trafiała wyłącznie na eksport. Czy dziś Urugwaj jest gotowy, by sprzedawać większość lepszych win lokalnie?

Urugwajskie rezerwy – zestaw win. | zobacz więcej
Urugwajskie rezerwy – zestaw win. | zobacz więcej

Według danych OI Urugwaj ma dziś największy poziom konsumpcji win per capita w obu Amerykach – na poziomie prawie 28 litrów. Więcej niż Argentyna, gdzie wynosi ona 23,37 litra na mieszkańca, czy Chile, gdzie sięga ona tylko 16,96 litra na obywatela. Mimo faktycznie czołowego miejsca notujemy – podobnie jak inne kraje świata – spadek konsumpcji wina: jeszcze dekadę temu piliśmy w Urugwaju 34 litry rocznie. Dziś konsumenci piją mniej, za to sięgają po lepsze wina, są bardziej wymagający. Oznacza to, że musimy pogodzić się z niższą konsumpcją, ale zwrócić się ku produkcji znacznie lepszych win w międzynarodowym stylu. Oznacza to wielkie i coraz szybciej rosnące problemy dla wytwórni, które ciągle decydują się na wyrób podstawowych win stołowych.

Czytaj więcej o Urugwaju.

W wypadku naszej winiarni sprawa jest oczywista – skupiamy się na wyrobie wyłącznie win jakościowych klasy premium. Zwłaszcza że coraz więcej naszych win trafia na rynek wewnętrzny – liczba zamówień ze strony urugwajskich restauracji i specjalistycznych sklepów rośnie coraz szybciej. Wygląda to na stały trend, ale wielkie zasługi trzeba oddać naszemu zespołowi od marketingu i sprzedaży.

Po wielkim sukcesie, które odniosły wina urugwajskie na świecie, jaki jest dziś – w Twojej opinii – problem, przed którym stoi Wasze winiarstwo? Pani Marta Mendez, właścicielka winiarni, jest również prezydentem organizacji Wines of Uruguay, zatem pewnie jest chyba najlepiej poinformowaną osobą w tej dziedzinie.

Pani Marta Mendez jest współzałożycielką Wines of Uruguay i przez długi czas stała na jej czele. Jednak dziś w stu procentach skupia się na kierowaniu własną wytwórnią Giménez Mendez.

Są dwie dziedziny, w których wszystkie urugwajskie winiarnie i rząd muszą ściśle współpracować. Pierwszą z nich jest promocja Urugwaju na świecie jako kraju winiarskiego, dlatego organizacja Wines of Uruguay chce jeszcze bardziej rozwijać tzw. Tannat Tours oraz stara się być obecną na wszystkich ważnych wydarzeniach targowych na świecie. Jest to trudne, bowiem krajowe fundusze na te cele nie są zbyt wielkie.

Po drugie – stworzenie lepszych warunków urugwajskim wytwórcom do zdrowej konkurencji, zwłaszcza jeśli chodzi o koszty produkcji. Tak, aby zdrowa konkurencja dawała lepsze wyniki zarówno na rynku krajowym, jak i w podbojach zagranicznych.

Ten obcy