Technologia w służbie wina

Kończy się trzeci dzień włoskich targów SIMEI i ENOVITIS.

Olbrzymi teren targowy okupowały rozmaite maszyny, linie produkcyjne, akcesoria do uprawy winorośli i oliwek oraz inne enologiczne gadżety.

24. już edycja SIMEI (Międzynarodowy Salon Maszyn dla Enologii i Butelkowania) oraz 8. ENOVITIS (Międzynarodowy Salon Techniki Uprawy Winorośli i Oliwek) w Mediolanie zgromadziły pasjonatów produkcji wina i oliwek z całego świata. Wielu zwiedzających mogło się przekonać, jak bardzo dzisiejsza technologia może pomóc zwiększyć lub zoptymalizować produkcję, a przede wszystkim – ulepszyć wynik, który konsument spotyka w środku butelkityp butelek o różnym kształcie, pojemności i kolorze, pr....

Tegoroczna edycja jest dla wielu wystawiających się pierwszą. Należy do nich m.in. projekt FREE WINE. Pod tą nieco dwuznaczną nazwą kryje się technologia zmniejszenia wysokości siarczynów w winie nawet o kilkanaście razy. To tylko jeden z niewielu przykładów kreowania wina takim, jakie się naprawdę chce, by było.

Targom towarzyszyły konferencje i seminaria, jak również przyznanie corocznych nagród za innowacje.

PS Specjalne słowa uznania należą się organizatorom za świetnie przygotowany press room.

Agnieszka Lasota-Wojnicka