Polacy dzielą się na tych, którzy już oszaleli na punkcie gotowania, oraz tych, którzy też oszaleli, ale jeszcze o tym nie wiedzą. W całym tym kuchennym zamieszaniu duży udział mają programy telewizyjne, w których od samego świtu się gotuje, piecze, marynuje i degustuje.
Wychowanką jednego z nich jest Anna Starmach, autorka książki Pyszne 25 wydanej właśnie przez Znak. Panna Starmach, absolwentka historii sztuki (i córka znanego marszanda) zrobiła błyskawiczną karierę, wygrywając najpierw kulinarny talent show, a potem trafiając do jury innego. I mimo że nie jest aktywnym szefem kuchni, doskonale radzi sobie zarówno z gotowaniem, jak i z przystępnym opowiadaniem o nim.
Taki też jest poradnik Pyszne 25. Zbiór prostych przepisów, które można przygotować w 25 minut za 25 złotych. Cyfra nieprzypadkowa – wiek autorki oscyluje wokół ćwierćwiecza, a ona sama zadedykowała książkę swojej niegotującej (jeszcze) siostrze. Dla początkujących doskonałe wprowadzenie do świata kuchni: dania nie wymagają doświadczenia, zakupu drogich i egzotycznych składników czy posiadania przyrządów made by NASA. Starmach zebrała przepisy znane, pochodzące z różnych stron świata: od guacamole po swojskiego piszingera. Zaadaptowała je i opatrzyła komentarzami dodającymi otuchy debiutantom. Na końcu książki umieszczono również „Niezbędnik”, czyli przyspieszony kurs technik kulinarnych, podpowiadający jak przygotować karmel, lukier, bulion czy majonez. Polecam również wszystkim zabieganym, zapracowanym i zagubionym w szaleństwie ogólnoświatowego gotowania…
Pyszne 25
Anna Starmach
Wydawnictwo Znak
Kraków 2013
Cena: 34,99