Toskania odkryta na nowo

Gdyby Piotr Adamczewski wpadł na pomysł wydania przewodnika po barach mlecznych powiatu sieradzkiego, z jego zakupem nie zwlekałabym ani sekundy. Są bowiem autorzy, których książkę nabyłabym w ciemno, nawet jeśli tytuł mało zachęcający.

Oczywiście w wypadku Kuchni toskańskiej mamy do czynienia z tematem smacznym i ciekawym, aczkolwiek niemiłosiernie eksploatowanym. Na mojej półce z książkami stoi z pół tuzina książek o toskańskich kulinariach, jednak nowy przewodnik autorstwa Pana Piotra to zupełnie inna jakość.
Prócz zakochanego w dobrym jedzeniu i winie smakosza z każdej strony przemawia do nas rasowy dziennikarz, latami zbierający informacje i gromadzący wiedzę, która prowadzi potem czytelnika do toskańskiego stołu przez galerie sztuki, muzea, sale koncertowe, ale i alkowy znanych ludzi, zwykłe sklepiki i targowe stragany. Opowieści autora o miasteczkach, restauracjach (wraz z adresami), produktach, daniach i kucharzach za nimi stojących to wspaniała lektura przybliżająca Toskanię tym, którzy tam jeszcze nie byli i zaskakująca tych, którzy ten włoski region znają jak własną kieszeń. A że Toskania winem stoi, zatem i winomani znajdą tu sporo porad oraz informacji, czym się raczyć, o co koniecznie pytać, a czego w kieliszku unikać. Bogata bibliografia (wśród lektur Pana Piotra znalazł się również magazyn „Czas Wina”, z czego jesteśmy bardzo dumni) pozwoli zaś łatwo pogłębić wiedzę o wątki, które w książce się nie zmieściły.
Pan Piotr, zawsze z żoną Basią u boku, podróż do Toskanii odbył niejedną. I niejeden raz w swojej kuchni testował przywożone do Polski przepisy. Stanowią one znaczącą część książki – można być pewnym, że żaden z nich nie zawiedzie i nie zwiedzie na manowce kulinarnej wpadki.
Niezależnie więc od tego, na jakim etapie toskańskości się znajdujecie, gorąco polecam tę nowość, z którą podróż do Włoch może okazać się przyjemnością podwójną. Kto się akurat na południe nie wybiera, niech czyta i smakuje toskańską kuchnię Piotra Adamczewskiego na własnym talerzu. I w tym przypadku wypada, a nawet należy czytać przy jedzeniu!

PS: Życie dopisało smutną pointę do tej recenzji. Kiedy widzieliśmy się rok temu przy okazji promocji książki Jest ser, Pan Piotr wspominał, iż wybiera się w pożegnalną podróż do Włoch. Wtedy nie traktowaliśmy jego słów poważnie. Czytaj więcej o Piotrze Adamczewskim.

Kuchnia toskańska
Piotra Adamczewskiego

Wydawnictwo RM
Warszawa 2016
Cena: 29,90 zł