Tropem toskańskich specjałów

Jest na świecie co najmniej kilka miejsc, którymi – nawet opisywanymi po wielokroć – nie sposób się znudzić.

Poczesne miejsce w tej grupie od wielu już lat zajmuje Toskania, ale na szczęście dla wszystkich jej wielbicieli, zarówno tych regularnie ją odwiedzających, jak i z oddaniem ją opisujących, to region na tyle rozległy (zajmuje ponad 22 tys. km2) i tak naszpikowany atrakcjami, że jeszcze długo będzie o czym pisać. Dowodem na taki a nie inny stan rzeczy jest kolejna książka naszej rodaczki od ponad siedemnastu lat zamieszkującej tę magiczną krainę, a traktująca o lokalnej codzienności i stanowiąca kontynuację poprzedniego zbioru toskańskich opowieści zatytułowanego Słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. pieczone kasztany. Okazuje się, że można pisać pozornie o tym samym, ale się nie powtarzać, i co najważniejsze: zamieszczać ciągle nowe przepisy na proste toskańskie dania. W najnowszej książce Aleksandry Seghi Fanklub bułeczek z rozmarynem wprost się od nich roi, a to nagromadzenie sprawia, że niewiele czasu upływa od chwili zagłębienia się w lekturę, gdy zaczynamy czuć niespokojne ssanie w żołądku.

Podobnie jak w poprzedniej książce, i tu nie brakuje opisów lokalnych targów (autorka z dużym zaangażowaniem przemierza ich szlakiem toskańską ziemię, wystawiając własnoręcznie robioną drewnianą biżuterię), imprez kulinarnych i przede wszystkim lokalnych specjałów na stałe związanych z tradycją toskańskiej ziemi. Po lekturze tej książki nie wyobrażam sobie, by ktoś odwiedzający Sienę nie poszukał Caffé Nannini, by właśnie tam, jak rasowy Włoch, pochłonąć mikroskopijnych rozmiarów espresso, w Lukce nie odwiedził kultowej cukierni Taddeucci czy nie posmakował słynnych necci smażonych podczas masowo organizowanych jesienią w górskich miejscowościach świąt naleśnika kasztanowego. Śmiem stwierdzić, że nawet największego leniucha kulinarnego książka ta skutecznie zachęci do podjęcia konkretnych działań w kuchni, nie tylko w charakterze degustatora.

Fanklub bułeczek z rozmarynem

Aleksandra Seghi
Świat Książki
Warszawa 2015
Cena: 29,90 zł