To nie jest książka dla każdego. To propozycja dla tych, którzy chcą zadbać o właściwe odżywianie i chcą ustrzec się przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Brzmi groźnie, ale po przeczytaniu Kuchni dla serca naprawdę warto się na chwilę zatrzymać w codziennym biegu i zastanowić, czy to, co jemy, jest zdrowe dla naszego sercaAutorzy proponują aż 120 przepisów na koktajle, śniadania, zupy, główne dania i desery, które bazują wyłącznie na składnikach roślinnych. Nie znajdziemy tutaj zatem żadnych przepisów na potrawy z mięsem czy z rybami, sama zielenina! Violetta i Robert to bowiem weganie, którzy wspólnie z zespołem lekarzy i dietetyków od lat zajmują się wpływem diety roślinnej na zdrowie. Są przekonani, że połączenie aktywności fizycznej (para od lat bierze udział w ultramaratonach, na szczęście w książce propagują też inne mniej wyczynowe sporty!) i diety opartej na roślinach zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca czy nadciśnienie.
Przepisy nie są skomplikowane, opierają się na składnikach ogólnodostępnych w danej porze roku, a co najważniejsze – nie tylko znakomicie wyglądają, ale i smakują. Nigdy dotąd nie miałam w ręku książki z potrawami wegańskimi, więc z dużym zainteresowaniem spróbowałam ich przepisu na aromatyczną zupę fasolową, gulasz bakłażanowy, warzywa na gryczanym spodzie czy aksamitne lody roślinne. Nie zawiodłam się – były wspaniale, choć niektóre wymagały nieco dłuższego pobytu w kuchni. Fajnie, że przy każdym przepisie znajdziemy zawsze krótkie wyjaśnienie, który ze składników jest uznany za najistotniejszy dla serca i dlaczego. Takich uwag nigdy dość. Ciekawy jest też obszerny wstęp zredagowany przez zespół kardiologów i dietetyków, dzięki którym książka jest nie tylko zbiorem przepisów, ale i poradnikiem zdrowotnym, który zainteresuje zarówno młodych jak i starszych czytelników.
Kuchnia dla serca. Zdrowie z roślin
Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski
Publicat 2016
Cena: 39,90 zł