Uganda pachnąca samosami

„Zakaz wnoszenia cuchnących potraw” – taki komunikat witał dzieci w afrykańskich szkołach jeszcze pół wieku temu. Dziś potomkowie brytyjskich kolonizatorów nie wyobrażają sobie życia bez porządnie przyprawionego, kolorowego i odpowiednio „cuchnącego” curry.

Zanim autorka książki Kuchnia osadników, poczytna publicystka i pisarka Yasmin Alibhai-Brown, zamieszkała w latach 70. XX wieku w Londynie, jej przodkowie musieli dotrzeć z dzisiejszego Pakistanu do dzisiejszej Ugandy. Wtedy te państwa nie istniały, a ich mieszkańcy byli poddanymi królowej brytyjskiej. Wschodnie wybrzeże Afryki jawiło się Azjatom niczym Ziemia Obiecana. Uciekając przed biedą, przybywali, by w skrajnie trudnych warunkach budować kolej, organizować drobny handel i usługi. Doświadczali rasizmu, choć bez ich pracowitości i wiedzy biali nie mogli funkcjonować. Upokarzani, sami stawali się rasistami wobec rdzennych Afrykanów. Ci zaś, gdy kolonie upadły, „odwdzięczyli” się im represjami i brutalnym wygnaniem.

Uganda jest dla autorki krajem trudnego dzieciństwa i rajem utraconym jednocześnie. Jej wspomnienia to zapis historii rodzinnej i opowieść o życiu, którego nieliczne świadectwa ocalałe z zagłady nie są w stanie odtworzyć. Wehikułem czasu staje się więc kuchnia: intensywne smaki i kolory okazują się być wdrukowane w pamięć mocniej niż jakiekolwiek wydarzenia. Zwłaszcza że małą Yasminę otaczały same kobiety: matka i rzesza ciotek, których największym szczęściem było nakarmić każdego, kto się nawinął pod rękę. I to dosłownie, bo dzieci karmiono (i samemu jadano) tylko rękami…

Szczery do bólu pamiętnik przeplatany jest przepisami na egzotyczne, pachnące kardamonem, ociekające klarowanym masłem i naszpikowane migdałami dania. Przybliża mało znaną historię Afryki Wschodniej, kulturę szyickiego odłamu Ismailitów i współczesne dylematy muzułmanów żyjących w świecie Zachodu. Świetna książka dla odkrywców nieznanych lądów i poszukiwaczy przygód – nie tylko kulinarnych…

KONKURS!

Czy w Indiach produkuje się winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...)? Jeśli tak, to wymień dwa regiony winiarskie z subkontynentu indyjskiego!

Odpowiedż prosimy przesyłać na adres: konkurs@czaswina.pl.

Na odpowiedzi czekamy do 2 lipca 2014. Wśród poprawnych odpowiedzi wylosujemy dwa egzemplarze „Kuchni osadników”. Nagrody ufundowało Wydawnictwo Czarne.

Kuchnia osadników. O miłości, wędrówkach i jedzeniu
Yasmin Alibhai-Brown
Wydawnictwo Czarne, Wołowiec 2014
cena 39,90 zł