Poznaliśmy ranking najlepszych restauracji Polski według Żółtego Przewodnika Gault&Millau A.D. 2019. Podczas Gali, która 26 listopada zgromadziła w gdańskim AmberExpo 750 gości, wpierw ogłoszono nazwiska szefów kuchni wyróżnionych w pięciu kategoriach, a potem do rąk gości trafił jeszcze ciepły Żółty Przewodnik z opisami i ocenami najlepszych restauracji oraz najciekawszych miejsc kulinarnych w Polsce.
Lista zwycięzców V Gali Żółtego Przewodnika Gault&Millau
Szefem Roku został Marek FLISIŃSKI – restauracja Water&Wine, Nałęczów
Szefem Jutra został Aleksander BARON – restauracja ZONI, Warszawa
Kobietą Szef została Katarzyna ROGOWSKA – restauracja Cadenza, Katowice
Młodym Talentem ogłoszono Arkadiusza WILAMOWSKIEGO – restauracja Chłodna 15 by Wilamowski, Warszawa
Dwie równorzędne nagrody dla Wybitnego Szefa Kuchni Tradycyjnej zostały wręczone Bogdanowi GAŁĄZCE z restauracji Gothic w Malborku oraz Maciejowi NOWICKIEMU z Villi Intrata w Wilanowie.
Popkultura stołu
Nowością w tegorocznej edycji przewodnika jest kategoria POP, w której znalazło się 170 polecanych przez Jurorów G&M wine barów, multitapów, cocktail barów, cukierni i kultowych już street foodów. Jednym słowem, miejsc z niezobowiązującą atmosferą, proponujących szybkie dania i przekąski, często tylko jako dodatki do „korbiznesowego” piwa lub wina.
Ring wolny
Twórczy ferment, który na kulinarną scenę wprowadzają takie właśnie miejsca, wykorzystali pomysłowo organizatorzy Gali. Podczas kolacji (zwykle przygotowywana była pod wodzą jednego z wyróżnionych tytułem szefów) ustawili w kulinarnym ringu pięć par kucharzy. W każdej z nich znalazł się przedstawiciel nurtu POP oraz szef kuchni z tradycyjnej „zasiadanej” restauracji. Przygotowywali dania z tego samego produktu, a „pojedynek” rozgrywał się na oczach gości. Efekty ich pracy, czyli dziesięciodaniową kolację, serwowaną nie bez trudu (1500 talerzy do postawienia przed gośćmi w ciągu 20 minut to naprawdę wielkie wyzwanie!) przez młodych adeptów sztuki kelnerskiej, każdy z gości mógł ocenić osobiście. Nam najbardziej do gustu przypadły przystawki mięsne otwierające kolację oraz desery ją zamykające. Zajrzyjcie do galerii zdjęć poniżej – pod nimi opisy najciekawszych dań.
Mołdawski łącznik
Tradycyjnie podczas Gali Przewodnika Gault&Millau dania parowane są z winami, piwami i alkoholami dostarczonymi przez partnerów wydarzenia. W tym roku w kieliszkach królowała Mołdawia. Począwszy od delikatnych aromatycznych win białych, autochtonicznej feteaski alby i traminera, przez słynne czerwone Negru de Purcari, do słodkiego Chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... Sweet(ang.) słodki.. Noble Rot(niem.) czerwony.. 2013 z Château Vartely, goście Gali, w tym jej najważniejsi uczestnicy – szefowie kuchni – zyskali świetną okazję do zapoznania się z możliwościami mołdawskich winiarni.
Chardonnay Sweet Noble Rot z Château Vartely – poznaj żywą legendę kraju.
Książka do wertowania
I na koniec główny bohater, czyli Żółty Przewodnik 2019. Jego twórcy, drukując raz w roku papierowy, książkowy bedeker, konsekwentnie opierają się modzie na internetowe rankingi, efemeryczne zestawienia i krążące w bezmiarze Internetu niemożliwe do weryfikacji anonimowe oceny klientów. I choć anonimowość to najważniejsza cecha także jurorów odwiedzających opisywane restauracje kilka razy w roku, to jednak przejrzysty sposób oceny i światowy prestiż marki Gault&Millau budzą zdecydowanie większe zaufanie poszukujących dobrych adresów restauracyjnych smakoszy. Dla nich to pozycja obowiązkowa, zwłaszcza że przewodnik zawiera również wiele cennych informacji o produktach regionalnych i rzemieślniczych oraz miejscach, w których można je kupić.
Warto też pamiętać, że szlak Gault&Millau prowadzi przez całą Polskę, nie omijając miasteczek i wsi. W przeciwieństwie do gwiazdek Michelin, nalepki G&M znajdziecie na drzwiach restauracji nie tylko w Warszawie i w Krakowie!
Do zobaczenia na Żółtym Szlaku.