Mniej onieśmielające oblicze szampana

Śniadanie prasowe Veuve Clicquot (26.09.2019)

Veuve Cliquot Yelloweek
Dorothée Chedeville i Justyna Adamczyk | Fot. materiały prasowe organizatora

Utarło się – czy wręcz stało się pewnego rodzaju stereotypem – że szampana pijemy jako aperitifnapój alkoholowy (rzadziej bezalkoholowy) podawany przed po... (...) na eleganckich przyjęciach lub świętując ważne okazje, a jeśli już chcemy podawać go z jedzeniem to powinniśmy trzymać się klasycznych i wyrafinowanych połączeń (takich jak szampan i bliny z kawiorem czy szampan i ostrygi), bo szampan jest trudny, wymagający w związku z tym bardzo łatwo popełnić foodpairingową gafę (tym bardziej dotkliwą, że szampan jest drogi oraz owiany onieśmielającą aurą luksusu). Nic bardziej mylnego.

Owszem, szampan jest drogi, luksusowy i elegancki, ale jego elegancja w dużej wynika z doskonałego połączenia przeciwieństw, co sprawia, że jest idealnym towarzyszem wielu i bardzo różnych dań, podkreślającym to, co w nich najszlachetniejsze i najlepsze.

Można się było o tym, przekonać w czasie wspaniałego śniadania Veuve Clicquot w Cool Cat TR na Marszałkowskiej. Dorothée Chedeville z Maison Veuve Clicquot opowiadała o historii marki oraz o inspirującej i wyprzedzającej swoje czasy Madame Clicquot.

Kobiecy pierwiastek w enologii – przeczytaj więcej o Madame Clicquot

Przede wszystkim jednak śniadanie było prezentacją nowatorskiego i odświeżającego podejście do szampana – projektu zainicjowanego przez markę Veuve Clicquot i jej ambasadorkę oraz redaktor naczelną Gault&Millau Justynę Adamczyk. Śmiały pomysł polega na połączeniu szampana ze street foodem. Oczywiście street foodem nie byle jakim – do udziału w projekcie zaproszono dziesięć cenionych warszawskich restauracji. Szef kuchni każdej z nich zaproponował wyjątkowe „uliczne” danie, które w czasie zaczynającego się w tym tygodniu Veuve Cliquot Yelloweek (1–14.10.2019) będzie można dostać wraz z kieliszkiem Veuve Clicquot w bardzo kuszącej cenie 39 zł.

W czasie czwartkowego śniadania szef kuchni Jakub Kaftański przygotował bardzo ciekawą próbkę takich niebanalnych połączeń – spróbowaliśmy Veuve Cicquot z azjatyckim bao, meksykańskimi tacosami, nachosami z niebieskiej kukurydzy „klasycznymi” frytkami z majonezem truflowym i parmezanem czy popcornem z solonym karmelem. Wszystkie one wypadły doskonale, mnie szczególnie smakowało Veuve Clicquot Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) z frytkami i popcornem, które w takiej odsłonie stały się wielowymiarowymi, fascynującymi daniami.

Listę restauracji biorących udział w Veuve Cliquot Yelloweek wraz z zaprezentowanymi przez nie propozycjami food pairingu można znaleźć na stronie: www.yelloweek.pl

Veuve Cliquot Yelloweek

Zobacz propozycje szefów kuchni