Ponad 100 win, kolacje z winami w całej Polsce i finał podczas garden party Ogrody Wina w Sierakowie.
Tych, którzy byli w Sierakowie w roku 2013, na piewrszej edycji Ogrodów Wina nie trzeba przekonywać, że to wyjątkowa degustacja. W tym roku, prócz smakowania win z całego świata i możliwości spotkania z ich producentami, będzie okazja by wziąć udział w konkursach i bezpłatnych szkoleniach, jakie przygotowaliśmy dla Państwa wraz ze sponsorami eventu.
Atrakcje podczas Ogrodów Wina
Konkurs TMS Brokers
Na stoisku TMS Brokers, złotego sponsora Ogrodów Wina, odbędzie się konkurs wiedzy o winach i inwestowaniu. Na zwycięzców czekają trzy kosztowne rocznikowe wina, z których każde może jeszcze nabrać wartości: Château Brane-Cantenac AOC Margaux Grand Cru(fr.) zbiór, obszar uprawy, parcela, działka.Przeważnie n... Classé, 2011, Tinto Pesquera Janus Gran Reserva, DO Ribera del Duero, 2003 oraz Tokaji Aszù Eszencianajsłodsza i najdroższa wersja tokaju aszú o mocy rzadko ..., Tokaj-Hegyalja, 2000.
Warsztaty łączenia wina z czekoladą LINDT
Słodko i wytrawnie będzie na stoisku srebrnego sponsora Ogrodów Wina – firmy LINDT. Będzie można skosztować tu wiele rodzajów czekolad oraz otrzymać bilet wstępu na bezpłatny warsztat (trzy edycje – od 16.00 do 19.00) łączenia alkoholi z czekoladą. Nie jest to łatwa sztuka – przybliżą ją redaktorzy magazynu „Czas Wina”
Deska serów, czyli pyszny Bursztyn i spółka
Serów marki Old Poland – srebrnego sponosra Ogrodów Wina – nie trzeba zachwalać. Będzie okazja, by ich spróbować i porozmawiać z producentami. Będą też zajęcia praktyczne, polegające na tworzeniu własnej deski serów pod okiem ekspertów z Radzynia Podlaskiego. Bilety na warszaty (od 16.00 do 19.00) do odebrania na serowym stoisku.
Degustacja hiszpańskiej oliwy
Wielbicieli hiszpańskiej oliwy zapraszamy na degustację oliwy z prowincji Jaen wytwarzanej z oliwek odmiany picual i royal. Oliwa jest uzyskiwana wyłącznie z owoców tłoczonych na zimno i posiada Chroniony Znak POchodzenia “Sierra de Cazorla”. Degustację poprowadzi Anna Machera z firmy “Kocham Oliwę”.
Majowe noce wina, 22 maja 2014
Tradycyjnie już, dzień przed Ogrodami Wina w Sierakowie, zapraszamy na spotkania z producentami win w całej Polsce. 22 maja od Sopotu po Kraków odbędą się klubowe kolacje z cyklu „Noce z winem” z udziałem wybitnych, europejskich producentów win. Będzie to najlepsza okazja do zdegustowania win z oferty Klubu Domu Wina i spotkania z ich twórcami.
KRAKÓW: Degustacja win z Szampanii i Alzacji oraz prezentacja próbek aromatów „Le Nez du Vin”, początek o godzinie 15.30, restauracja Trzy kroki do szaleństwa przy ul. Lubicz 28.
ŁÓDŹ: Kolacja klubowa „Trzy słońca Badacsony” połączona z degustacją win Huby Szeremleya z nadbalatońskiego regionu Badacsonyregion winiarski w zachodnich Węgrzech, leżący nad półn... (...), początek o godzinie 19.00, restauracja Varoska, przy ul. Traugutta 4.
POZNAŃ: Klubowa kolacja „Słowenia znana i nieznana” połączona z degustacją win z winnic Goriška Brda, początek o godzinie 19.00, restauracja w Hotelu Rzymskim przy ulicy Marcinkowskiego 22
SOPOT: Kolacja klubowa z udziałem przedstawicieli winnic z regionów Riojahiszp. czer. DOCa z regionu Rioja, prod. z wszystkich czerw.... (...) i Penedès, początek o godzinie 19.00, restauracja Hotelu Haffner przy ulicy Haffnera.
WARSZAWA: Kolacja klubowa z udziałem przedstawicieli winnic z Gaskonii, Langwedocji oraz Koniaku, początek o godzinie 19.00, restauracja Galeria Freta, przy ul. Freta 9.
Tutaj znajdzeisz szczegółowe informacje, listy win i menu kolacji. Zapraszamy!
Ogrody Wina – master classes
23 maja w Dworze Sieraków odbędzie się, równolegle z degustacją główną, kilka płatnych, ekskluzywnych degustacji master classes. Poniżej program:
16.15–17.15 (sala biała) Poznaj zapachy wina – warsztaty sensoryczne. Prowadzenie Réjane Bedos – Editions Jean Lenoir – cena 25 zł
16.30–17.30 (sala żółta) Najlepsze roczniki i najsłynniejsze kupaże. Degustacja wybranych szampanów z Domu Szampańskiego Philipponnat – prowadzenie Antoine de Boysson – cena 110 zł
16.30–17.30 (sala złota) Od win odmianowych do filozofii terroir – czyli nowa wizja win z Alzacji. Degustacja win premier i grand cru – prowadzenie – Jean-Claude Rieflé – enolog i właściciel winnicy – cena 110 zł
17.00–18.00 (sala czerwona) Degustacja historycznych whisky z destylarni Tomatin. Prowadzenie – Scott Fraser – master distiller – cena 110 zł
17.30–18.30 (sala biała) Poznaj zapachy wina – warsztaty sensoryczne. Prowadzenie Réjane Bedos – Editions Jean Lenoir – cena 25 zł
18.00–19.00 (sala złota) Od furminta do esencji tokajskiej. Degustacja foie gras oraz tokajów z winnic Andrássy – prowadzenie Enikő Király oraz László Majoros – enolog – cena 110 zł
18.00–19.00 (sala żółta) Autorskie wina regionu RiojaLa Rioja – Hiszpania – reg. winiarski w pn.-środ. Hiszp..., Bodegas Ramón Bilbao – prowadzenie – Carlos Delage Estévez – enolog – cena 110 zł