Warsaw Spirits Competition 2019 – różnorodność mocnych alkoholi

Warsaw Spirits Competition

25 października w Restauracji Baczewskich odbyło się uroczyste wręczenie medali zwycięzcom Warsaw Spirits Competition 2019. Była to druga edycja konkursu mocnych alkoholi organizowanego przez magazyn „Aqua Vitae” i portal spirits.com.pl. Przyznano 131 medali, w 23 kategoriach.

Jurorzy – Łukasz Gołębiewski, Łukasz Czajka i Wojciech Gogoliński (redaktor senior magazynu „Czas Wina” – przyp. red.) – oceniali próbki w czasie degustacji w ciemno według następujących kryteriów: aromat (maksymalnie 30 punktów), smak (30 punktów), finisz (30 punktów) i ogólne wrażenie (ważnymi elementami były tu harmonia i nowatorstwo; 10 punktów). Srebrne medale otrzymywały alkohole, którym przyznano co najmniej 70 punktów, złote – te, którym przyznano co najmniej 80 punktów. Ponadto jury wyróżniło medalami Double Gold trunki najwyżej ocenione w poszczególnych kategoriach i trzy z najwyższą liczbą punktów w całym konkursie. Oprócz przyznawania punktów jurorzy spisywali także noty degustacyjne.

Dla każdego ocenianego alkoholu spisywali noty degustacyjne – szczegółowe, podkreślające złożoność smaków i aromatów, czasami wręcz poetyckie.

Najwięcej zgłoszonych i wyróżnionych alkoholi pochodziło z Polski, ale oczywiście były i produkty m.in. irlandzkie, francuskie, włoskie, czeskie. Pochodziły zarówno od dużych rozpoznawalnych marek jak i bardziej niszowych wyroby kraftowych producentów. Liczba kategorii pokazywała jak różnorodny stał się rynek alkoholi mocnych : oprócz whisky, koniaków, brandy itd. oraz „klasycznych” wódek żytnich, pszenicznych czy ziemniaczanych bardzo dużo medali zdobyły wódki smakowe owocowe (13) i ziołowe (3). Pojawiły się też tak ciekawe grupy alkoholi jak ,,okowity i destylaty owocowe niestarzone” czy „okowity i destylaty warzywne niestarzone” (nowa, dodana w tegorocznej edycji konkursu kategoria). Moją uwagę zwróciły jednak przede wszystkim noty degustacyjne odczytywane przy wręczaniu wyróżnień. Są szczegółowe, podkreślające złożoność smaków i aromatów, czasami wręcz poetyckie. Za przykład niech posłuży opis wódki Elixir Pure z warszawskiego Domu Wódki, która zdobyła najwięcej punktów i w swojej kategorii i w całym konkursie:

„Bardzo ziemniaczany aromat, wchodzący w rejestry trawy cytrynowej, rozmarynu, tymianku, nuty korzenne. W smaku to młode ziemniaczki z koprem, mizeria. Finisz słodki, lekko waniliowy, kandyzowana cytryna, sorbet cytrynowy.”

W odniesieniu do wódki podważa to twierdzenie, z którym można się czasami jeszcze spotkać, że jest ona całkowicie pozbawiona właściwości smakowych i zapachowych.

W konkursie złote medale zdobyły wódki Dwór Sieraków: Jarzębiak, Pieprzowa oraz Śliwa z Tarniną. Pełne wyniki można zobaczyć tutaj (przyp. red.).

Jak oceniać mocne alkohole? Dowiedz się z artykułu Wojciecha Gogolińskiego

Jak ocenić dobrą whisky?