Warsztaty, szkolenia i degustacje

Jak degustować winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...), żeby odkryć wszystkie jego walory, by cieszyć się jego smakiem i zapachem? Jeśli szukasz odpowiedzi spotkaj się z ekspertami Szkoły Czasu Wina w Poznaniu.

Zapraszamy 10 października o godzinie 10.30 lub 13.00 do pawilonu numer 7 na terenie Międzynarodowych Tragów Poznańskich. „Warsztaty degustacji wina” będą bowiem odbywały się w ramach Targów Polagra Food – Salon Win i Alkoholi 2012.  W kolejnym dniu targów, 11 października, zapraszamy na dwugodzinne szkolenie i degustację win managerów i pracowników restauracji. Szkolenie „Wino w restauracji” pomoże Ci w wyborze win, zbudowaniu karty win i właściwym ich podawaniu.

Targi można zwiedzać od 8-11 października 2012. Magazyn „Czas Wina” jako partner medialny Salonu Win i Alkoholi będzie obecny na Targach przez wszystkie te dni – odwiedź nasze stoisko i skosztuj win, które polecamy na łamach magazynu „Czas Wina”. Program Targów:

polagra food

ZAREJESTRUJ SIĘ! Ilość miejsc na szkolenia i warszaty jest ograniczona. Jeśli planujesz udział i w warsztatach i w szkoleniu – prosimy o wypełnienie formularza rejestracyjnego osobno dla każdego spotkania.

„Warsztat degustacji wina” dwie sesje, dnia 10 października 2012, godz. 10:30-12:00 i 13.00-14.30, MTP pawilon 7, sale EF

Warsztaty degustacji wina, prowadzone przez Michała Bardela, redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina” i jurora międzynarodowych konkursów winiarskich, stanowić będą zwięzłe wprowadzenie do zasad oceniania, smakowania i opisu wina, zgodnych z aktualnymi, międzynarodowymi standardami. Uczestnicy będą ćwiczyć rozpoznawanie aromatów (m.in. z pomocą próbek zapachowych Le Nez du Vin i tzw. koła aromatów), poszukiwać wad i błędów w winie białym i czerwonym, określać poziom kwasowości, taniczności i inne istotne własności jakościowe win.

Szkolenie „Wino w restauracji”, dnia 11 października 2012,  godz. 13.00-15.00, MTP pawilon 7, sale EF

Szkolenie skierowane jest przede wszystkim do managerów oraz osób zarządzających lokalami gastronomicznymi oraz kelnerów i barmanów, którzy chcą poszerzyć wiedzę w zakresie enologii, a w szczególności dobierania win, tworzenia karty i podawania win w restauracjach. Szkolenie połączone jest z degustacją. Prowadzenie: Wojciech Giebuta.