Weekend nagród w Rzymie

Auditorio Massimo | fot. W. Gogoliński
Auditorio Massimo | Ciekawostka: nagrody wręczał m.in. Dino Zoff (na zdjęciu w środku), legenda włoskiej piłki nożnej. | fot. W. Gogoliński

Wielki włoski koncern kulinarny Gambero Rosso wybrał sobie koniec ostatniego tygodnia na pokazanie nowego przewodnika winiarskiego Vini d’Italia 2019, a następnie ogłoszenie listy najlepszych włoskich knajp na świecie. Wszystkiemu towarzyszyła mnogość prestiżowych imprez towarzyszących oraz – co oczywiste – degustacyjnych.

Zaczęło się w zeszły piątek od dwóch wiekopomnych degustacji zorganizowanych w pięknej sali konferencyjnej zlokalizowanej tuż przy granicy Watykanu. Najpierw swe najlepsze wina musujące w pionowej degustacji od rocznika 1986 pokazała firma Ferrari – była to ich absolutnie najwyższa półka win z serii Riserva(wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win klasy DOC... (...) del Fondatore. Nawet przedstawiciele rodziny Lunelli, właściciele firmy, nie pamiętali tak „głębokiej” degustacji.

Wspomnienie z włoskich wakacji – zestaw miesiąca.

Degustacja Ferrari w salach Watykanu | fot. W. Gogoliński
Degustacja Ferrari w salach Watykanu | fot. W. Gogoliński

Po nich, w tej samej sali, stawili się przedstawiciele rodziny Boscaini – królów amarone, właścicieli kultowej wytwórni MASI. Ci sięgnęli po wina aż od rocznika 1983! Również i takiej degustacji nie pamięta chyba nikt w historii, bo amarone to jedno z najdroższych włoskich win, a przy okazji jedno z najbardziej poszukiwanych przez kolekcjonerów.

Degustacja MASI | fot. W. Gogoliński
Degustacja MASI | fot. W. Gogoliński

Dlaczego zjawiły się tylko te dwie wytwórnie? Ano dlatego, że MASI została uhonorowana tytułem Winiarni Roku 2018, a wytwórnia Ferrari będzie nosiła ten tytuł w roku 2019. Wszystkie wina pokazano grupce zaledwie kilku zagranicznych i włoskich dziennikarzy. Wieczorem ci sami wyróżnieni mogli zjeść kolację w słynnej restauracji Antica Pesa 1922 w towarzystwie najlepszych włoskich szefów kuchni od Neapolu po Meksyk i Sydney.

W sobotę w czasie wielkiej gali w Auditorio Massimo w Rzymie przez kilka godzin prezentowano nowy przewodnik winiarski Gambero Rosso na rok 2019 i wręczano nagrody zwycięzcom w poszczególnych kategoriach, od win słodkich, białych i czerwonych, po te wyrabiane w sposób biodynamiczny.

Zwieńczeniem winiarskiego weekendu była możliwość smakowania w hotelu Sheraton wszystkich 447 win, które zdobyły tytuł Tre Bicchieri – czyli najwyższe wyróżnienie w przewodniku Gambero Rosso. Ze smutkiem podkreślam słowo „możliwość”, bowiem chyba nikomu nie udało się skorzystać z tej dobroci w całości w zaledwie kilka godzin. Jednak taki był wymóg organizacyjny – inaczej weekend przerodziłby się w tydzień…