Wegetariańska dieta zmusza, by wyjść poza schemat znany z przedszkola i niedzielnego obiadu: kotlet, ziemniak i marchewka. Jak to zrobić z sukcesem, uczy Wegetariańska szkoła gotowania.
Krok po kroku – tak brzmi podtytuł i rzeczywiście w książce znajdziemy dokładne instrukcje wzbogacone zdjęciami każdego etapu przygotowania potraw. I tak przepis na placek z prosa z dynią rozpoczyna piękne zdjęcie wszystkich produktów, potem pojawia się patelnia z pokrojoną już cebulką, znów ta sama patelnia z dynią, a na kolejnym zdjęciu… patelnia z przesmażoną zawartością, ale już z dodatkiem prosa. Genialny przewodnik dla osób początkujących i tych średnio zaawansowanych, marzących nieśmiało o kulinarnym sukcesie. A że w książka poświęcona jest gotowaniu bezmięsnemu, napotkamy w niej wiele interesujących, mało znanych produktów takich jak: seitan, polenta, proso czy płaskurka, które nie tylko wzbogacają smak dań, ale także dostarczają cennych składników odżywczych.
Potrawy podzielone są w książce na cztery kategorie: przyrządzone ze zboża, warzyw strączkowych, tofu i z udziałem nasion oleistych. Przepisom towarzyszą również informacje czy potrawa jest bezmleczna, wegańska czy bezglutenowa. Każda z części opatrzona została krótkim komentarzem na temat wartości dietetycznych i smakowych proponowanych składników. Autorka, Lena Tritto, nie poucza, nie ideologizuje, tylko edukuje. Zwięźle i na temat.
Świetna książka, pięknie wydana, ładnie napisana. Ucieszy się z niej nie tylko wegetarianin – przecież i mięsożercy coraz częściej sięgają po kuchnię roślinną jako zdrową i ekologiczną alternatywę dla kurczaka z supermarketu.
Polecam z całego serca zarówno już gotującym, jak i dopiero wkraczającym na kuchenne szlaki.
Wegetariańska szkoła gotowania. Krok po kroku
Lena Tritto
Wydawnictwo Jedność, 2015