Wielkie święto rieslinga

Do 29 maja trwa druga edycja Riesling Weeks, której celem jest promocja wyjątkowego smaku wina niemieckiego na terenie całej Polski.

Dla uczestników przygotowano liczne degustacje, warsztaty winiarskie i moc atrakcyjnych rabatów.

Riesling jest jedną z najznakomitszych odmian winorośli, która od kilku lat przeżywa renesans w skali światowej. Także z punktu widzenia kuchni polskiej i jej gamy smaków. Riesling jest winem niezastąpionym. Idealnie pasuje do tradycyjnych polskich potraw, takich jak tatar wołowy, karp po żydowsku czy do majowych szparagów.

W tym roku akcja przeprowadzana jest w ponad 150 miejscach (winiarskie sklepy specjalistyczne, hotele, restauracje, winebary) w niemal 30 miastach. Promocje odbędą się m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Trójmieście, we Wrocławiu, Lublinie, Kołobrzegu czy w Katowicach. Podczas Tygodni Rieslinga goście wydarzenia będą mieli możliwość wzięcia udziału w licznych degustacjach i warsztatach winiarskich oraz skorzystania z rewelacyjnych ofert i obniżek.

Wiosenna akcja promocyjna rieslinga jest organizowana przez Niemiecki Instytut Wina – organizację działającą na rzecz promocji wina niemieckiego na świecie. Niemcy są największym producentem rieslinga na świecie. Powierzchnia upraw wynosi ponad 23, 4 tys. ha, co stanowi ok. 60% uprawy tej winorośli na ziemi. Najwięcej rieslinga uprawia się w regionach Palatynatu, Mozeli i Hesji Nadreńskiej.

Więcej informacji na www.winaniemieckie.pl oraz portalu GdzieZjesc.info.

Partnerem akcji jest magazyn Czas Wina.