Wina Niemiec

To już czternasty odcinek naszej serii przewodników po głównych krajach i problemach winiarskich. Tym razem przybliżamy Państwu wina niemieckie – przybliżamy, choć teoretycznie nasi czytelnicy nie powinni mieć do nich daleko.

Niemcy to jedyny z bezpośrednich sąsiadów Rzeczpospolitej Polskiej należący zarazem do światowej czołówki pod względem produkcji win jakościowych. Dlaczego więc tak mało o nich wiemy, tak rzadko pamiętamy?

Fot. Archiwum

Niemcy jako kraj winiarski

Reguły klasyfikacyjne w Niemczech

Niemieckie odmiany winorośli
Odmiany białe
Odmiany czerwone

Główne regiony winiarskie Niemiec
Hesja Nadreńska
Palatynat
Mozela
Rheingauregion winiarski w południowo-zachodnich Niemczech, leżąc... (...)
Badenia

Inne regiony winiarskie Niemiec
Nahe
Frankonia
Ahr
Wirtembergia
Środkowa Nadrenia
Hessiche Bergstrasse
Saale-Unstrut
Saksonia

 

Autorami przewodnika są redaktorzy „Czasu Wina”:

Wojciech Gogoliński
znawca win i alkoholi, redaktor senior „Czasu Wina”, b. redaktor naczelny „Magazynu Wino” i „Czasu Wina”, autor bestsellerowej Encyklopedii Alkoholi, założyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia Sommelierów Polskich, juror wielu międzynarodowych konkursów winiarskich.

Michał Bardel
dziennikarz, nauczyciel akademicki, redaktor naczelny „Czasu Wina”, autor książki Zbrodnia i wina, juror w międzynarodowym konkursie Mundus Vini oraz kierownik studiów podyplomowych z wiedzy o winie w Collegium Civitas w Warszawie.

 

Jak kupić Vademecum