Wina z Dolomitów w Warszawie

Fot. Kamila Dzierżawska
Fot. Kamila Dzierżawska

Wciąż jeszcze zbyt mało wiemy o Trydencie-Górnej Adydze. Wciąż za mało piszemy o tym niezwykłym regionie. Wciąż zbyt mało dolomickich butelek trafia do naszych sklepów. Tym większą radość sprawiły nam odwiedziny przedstawicieli Dolomiti Sparklings, a szczególnie degustacja win od trzech trydenckich producentów: Pravis, Maso Martis i Pisoni.

Masterclass, prowadzony przed Martę Krauze, współwłaścicielką Dolomiti Sparklings, oraz redaktorów Czasu Wina, gościł w warszawskim Barawino. Dwunastu winom z Valle dei Laghi towarzyszyły znakomite przekąski przygotowane specjalnie na tę okazje. Wśród win nie zabrakło trydenckich gwiazd, takich jak musujące trentodoki czy doskonałe, słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. vino(wł.) wino.. santo, ale największe wrażenie zrobiły ciche wina wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... z bardzo rzadkich miejscowych odmian, jak nosiola, negrara czy rebo.

Fot. Kamila Dzierżawska
Fot. Kamila Dzierżawska

Trentodoki na rozgrzewkę

Wśród trzech musujących win z apelacji Trento najpiękniej pokazało się flagowe Madame Martis Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) Riserva  (wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win... 2011. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) wykonane z odmian szampańskich (70% pinot, 25% chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp..., 5% meunier) dojrzewało aż 10 lat na osadzie (!) i zdumiało nas wspaniałym, głębokim, maślanym bukietem i – mimo wieku – wspaniałą rześkością w ustach.

Trentodoki to wina wytwarzane metodą tradycyjną, najczęściej z typowo szampańskich odmian, jednak w odróżnieniu od większości szampanów o wiele dłużej dojrzewane na osadzie i wytwarzane w o wiele bardziej butikowych warunkach i ilościach (dla przykładu Maso Martis produkuje zaledwie 2500 butelek wspomnianej Madame i niestety z rocznika 2011 zostało już tylko kilka…). Jest ich tym samym zbyt mało, by na szerokim rynku mogły stanąć w szranki ze swoją musującą konkurencją – a szkoda, bo znaleźć wśród nich można wina absolutnie zaskakujące!

Fot. Kamila Dzierżawska
Fot. Kamila Dzierżawska

Trzy twarze nosioli

Rdzennie trydencka nosiola (prawdopodobnie potomek starożytnej odmiany raetica, o której pisał Pliniusz Starszy i inni autorzy), charakterystyczna w swojej delikatnej nucie orzecha laskowego, wystąpiła w trzech wcieleniach. Najpierw jako lekkie i młode wino wytrawne o wyrazistej mineralności i dużym gastronomicznym potencjale. Następnie jako głębokie, wytrawne wino wykonane z częściowo podsuszanych owoców, starzone 18 miesięcy w beczkach akacjowych – jego nazwa, L’Ora, pochodzi od ciepłego i suchego wiatru znad Gardy, który nie tylko zapewnia tutejszym owocom odpowiednią higienę, ale też doskonale się sprawdza w procedurze appassimento(wł.) podsuszanie winogron.., czyli podsuszania winogron. Procedurze, którą w pełni docenić można pijąc trzecie wcielenie nosioli, a więc słynne vino santo. Nie „vinsanto”, i nie „vin santo”, ale właśnie „vino santo” – najsłodsze i najpełniejsze ze wszystkich świętych win szeroko pojętego Śródziemnomorza, tak bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w cukier, że fermentujące nierzadko aż kilka lat, a zarazem tak pięknie kwasowe, że nawet nie zauważamy, kiedy zaczyna go brakować w butelce.

Czerwone zaskoczenia

Pinot Nero z winiarni Pisoni zaskoczył nas wspaniałą aromatycznością, zbliżając się w stylu i jakości do najlepszych niemieckich czy austriackich spatburgunderów, Sarah z Azienda(wł.) posiadłość ziemska, gospodarstwo.. Agricola Pravis, choć cięższy nieco, okazał się znakomicie pieprzny i kwiatowy, zaś Negrara – wykonana z owoców odmiany do niedawna niemal całkowicie wymarłej – urzekła świeżością i lekkością.

Na osobną uwagę zasługuje jednak Reboro 2015 – wino stworzone w ramach projektu zainicjowanego przez firmę Pisoni. To wino wykonano metodą zbliżoną do tej wykorzystywanej przy produkcji amaronewłoskie czerwone wino DOCG z regionu Veneto (Włochy) produ...moszcznieklarowany, świeżo wyciśnięty mętny sok winogronowy..... (...) z podsuszanych winogron przefermentowuje do końca, dzięki czemu otrzymujemy bardzo mocne, ekstraktywne, miękkogarbnikowe wino wytrawne z dotknięciem słodyczy na finiszu. Stworzono je z endemicznej dla Trydentu odmiany rebo, którą Pisoni obsadzili niewielką parcelę na zboczu wzgórz San Siro. Winorośle nie należą jednak do firmy – są własnością dziesiątków miłośników trydenckich win, którzy spotykają się tu podczas zbiorów, by – jako współwłaściciele winnicy – symbolicznie pomóc przy tworzeniu nowego rocznika tego niezwykłego wina (Czas Wina także ma swój krzaczek pod San Siro).

Fot. Kamila Dzierżawska
Fot. Kamila Dzierżawska

Wina od Dolomiti Sparklings są dostępne na rynku polskim – na razie zaledwie w kilku lokalnych punktach. Szukają wciąż szerokiej dystrybucji przede wszystkim w renomowanych włoskich restauracjach.

Lista win prezentowanych podczas masterclassu

  1. Dossagiozero Riserva, Trentodoc, Maso Martis
  2. Blanc de Noir Extra Brut Millesimato(wł.) wino rocznikowe.. 2017, Trentodoc, Pisoni
  3. Madame Martis Brut Riserva, Trentodoc, Maso Martis
  4. San Siro Bianco 2020, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
  5. Nosiola 2020, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
  6. L’Ora 2018, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pravis
  7. Incanto Chardonnay 2018, IGT Vigneti delle Dolomiti, Maso Martis
  8. Pinot Nero 2018, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
  9. Negrara 2017, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pravis
  10. Syrae 2016, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pravis
  11. Reboro 2015, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
  12. Trentino Vino Santo 2006, Pisoni