Wciąż jeszcze zbyt mało wiemy o Trydencie-Górnej Adydze. Wciąż za mało piszemy o tym niezwykłym regionie. Wciąż zbyt mało dolomickich butelek trafia do naszych sklepów. Tym większą radość sprawiły nam odwiedziny przedstawicieli Dolomiti Sparklings, a szczególnie degustacja win od trzech trydenckich producentów: Pravis, Maso Martis i Pisoni.
Masterclass, prowadzony przed Martę Krauze, współwłaścicielką Dolomiti Sparklings, oraz redaktorów Czasu Wina, gościł w warszawskim Barawino. Dwunastu winom z Valle dei Laghi towarzyszyły znakomite przekąski przygotowane specjalnie na tę okazje. Wśród win nie zabrakło trydenckich gwiazd, takich jak musujące trentodoki czy doskonałe, słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. vino(wł.) wino.. santo, ale największe wrażenie zrobiły ciche wina wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... z bardzo rzadkich miejscowych odmian, jak nosiola, negrara czy rebo.
Trentodoki na rozgrzewkę
Wśród trzech musujących win z apelacji Trento najpiękniej pokazało się flagowe Madame Martis Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) Riserva (wł.) rezerwa; określenie odnoszące się do win... 2011. Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) wykonane z odmian szampańskich (70% pinot, 25% chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp..., 5% meunier) dojrzewało aż 10 lat na osadzie (!) i zdumiało nas wspaniałym, głębokim, maślanym bukietem i – mimo wieku – wspaniałą rześkością w ustach.
Trentodoki to wina wytwarzane metodą tradycyjną, najczęściej z typowo szampańskich odmian, jednak w odróżnieniu od większości szampanów o wiele dłużej dojrzewane na osadzie i wytwarzane w o wiele bardziej butikowych warunkach i ilościach (dla przykładu Maso Martis produkuje zaledwie 2500 butelek wspomnianej Madame i niestety z rocznika 2011 zostało już tylko kilka…). Jest ich tym samym zbyt mało, by na szerokim rynku mogły stanąć w szranki ze swoją musującą konkurencją – a szkoda, bo znaleźć wśród nich można wina absolutnie zaskakujące!
Trzy twarze nosioli
Rdzennie trydencka nosiola (prawdopodobnie potomek starożytnej odmiany raetica, o której pisał Pliniusz Starszy i inni autorzy), charakterystyczna w swojej delikatnej nucie orzecha laskowego, wystąpiła w trzech wcieleniach. Najpierw jako lekkie i młode wino wytrawne o wyrazistej mineralności i dużym gastronomicznym potencjale. Następnie jako głębokie, wytrawne wino wykonane z częściowo podsuszanych owoców, starzone 18 miesięcy w beczkach akacjowych – jego nazwa, L’Ora, pochodzi od ciepłego i suchego wiatru znad Gardy, który nie tylko zapewnia tutejszym owocom odpowiednią higienę, ale też doskonale się sprawdza w procedurze appassimento(wł.) podsuszanie winogron.., czyli podsuszania winogron. Procedurze, którą w pełni docenić można pijąc trzecie wcielenie nosioli, a więc słynne vino santo. Nie „vinsanto”, i nie „vin santo”, ale właśnie „vino santo” – najsłodsze i najpełniejsze ze wszystkich świętych win szeroko pojętego Śródziemnomorza, tak bogatebogate – termin degustacyjny na określenie wina, w który... (...) w cukier, że fermentujące nierzadko aż kilka lat, a zarazem tak pięknie kwasowe, że nawet nie zauważamy, kiedy zaczyna go brakować w butelce.
Czerwone zaskoczenia
Pinot Nero z winiarni Pisoni zaskoczył nas wspaniałą aromatycznością, zbliżając się w stylu i jakości do najlepszych niemieckich czy austriackich spatburgunderów, Sarah z Azienda(wł.) posiadłość ziemska, gospodarstwo.. Agricola Pravis, choć cięższy nieco, okazał się znakomicie pieprzny i kwiatowy, zaś Negrara – wykonana z owoców odmiany do niedawna niemal całkowicie wymarłej – urzekła świeżością i lekkością.
Na osobną uwagę zasługuje jednak Reboro 2015 – wino stworzone w ramach projektu zainicjowanego przez firmę Pisoni. To wino wykonano metodą zbliżoną do tej wykorzystywanej przy produkcji amaronewłoskie czerwone wino DOCG z regionu Veneto (Włochy) produ... – moszcznieklarowany, świeżo wyciśnięty mętny sok winogronowy..... (...) z podsuszanych winogron przefermentowuje do końca, dzięki czemu otrzymujemy bardzo mocne, ekstraktywne, miękkogarbnikowe wino wytrawne z dotknięciem słodyczy na finiszu. Stworzono je z endemicznej dla Trydentu odmiany rebo, którą Pisoni obsadzili niewielką parcelę na zboczu wzgórz San Siro. Winorośle nie należą jednak do firmy – są własnością dziesiątków miłośników trydenckich win, którzy spotykają się tu podczas zbiorów, by – jako współwłaściciele winnicy – symbolicznie pomóc przy tworzeniu nowego rocznika tego niezwykłego wina (Czas Wina także ma swój krzaczek pod San Siro).
Wina od Dolomiti Sparklings są dostępne na rynku polskim – na razie zaledwie w kilku lokalnych punktach. Szukają wciąż szerokiej dystrybucji przede wszystkim w renomowanych włoskich restauracjach.
Lista win prezentowanych podczas masterclassu
- Dossagiozero Riserva, Trentodoc, Maso Martis
- Blanc de Noir Extra Brut Millesimato(wł.) wino rocznikowe.. 2017, Trentodoc, Pisoni
- Madame Martis Brut Riserva, Trentodoc, Maso Martis
- San Siro Bianco 2020, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
- Nosiola 2020, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
- L’Ora 2018, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pravis
- Incanto Chardonnay 2018, IGT Vigneti delle Dolomiti, Maso Martis
- Pinot Nero 2018, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
- Negrara 2017, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pravis
- Syrae 2016, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pravis
- Reboro 2015, IGT Vigneti delle Dolomiti, Pisoni
- Trentino Vino Santo 2006, Pisoni