Winne drożdże

Nowozelandzcy naukowcy Velimir Gayevskiy i dr Matthew Goddard ze School of Biological Sciences z University of Auckland udowodnili, że drożdże różnią się w zależności od regionu.

– Dotychczas mówiono, że na obraz win składają się różnice pomiędzy klimatem, geografią, glebami i odmianami winogron – tłumaczy Goddard. – Po raz pierwszy wskazujemy na drożdże jako współtworzące siedlisko – dodaje.

Naukowcy przebadali spontaniczną fermentację drożdży występujących na owocach chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i syrah w trzech nowozelandzkich regionach. Potwierdziły się wcześniejsze badania Goddarda: Nowa Zelandia ma własną, niewystępującą gdzie indziej odmianę drożdży – Saccharomyces cerevisiae. Naukowcy twierdzą, że uda im się utrzymać tezę o odrębności odnośnie do pozostałych regionów.

Marta Śmietana