Winne przekąski: wirtualna uczta

 

Już od dawna wiadomo, że niemal wszystko można znaleźć w internecie. Również wtedy, gdy chcemy przygotować jakąś ciekawą kolację dla wymagających znajomych.

 

Sieć przydaje się także, gdy w lodówce prawie nic nie ma, a za oknem plucha i nie chce się wychodzić nawet do sklepu naprzeciwko, nie mówiąc już o dużych zakupach w delikatesach.

Kiedyś, po inwentaryzacji domowej spiżarni, wpisałem w Google: „potrawy z czerstwego pieczywa, oliwa i suszone pomidory”. Trudno sobie wyobrazić, ale wyskoczyło kilka potraw z użyciem tylko tych składników. Nie zawsze jesteśmy zmuszeni do tak drastycznych ograniczeń. Czasami mamy więcej czasu na szukanie inspiracji w książkach kucharskich, starych zeszytach z przepisami oraz internetowych blogach kulinarnych.
Autorka takiego właśnie bloga przesłała nam propozycje swoich „winnych przekąsek”. Małgorzata Dzięgielewska jest z zawodu architektem, a prywatnie mamą i żoną. Z pasją oddaje się pieczeniu i gotowaniu. Na dobre połknęła także bakcyla fotografowania, czego dowodem są zdjęcia potraw, które zamieszczamy. Poniżej prezentujemy niewielki wybór jej propozycji. Więcej kulinarnych pomysłów oraz pięknych zdjęć zrobionych przez panią Małgorzatę znajdziecie Państwo na jej blogu: www.pieprzczywanilia.blogspot.com.

Wojciech Giebuta

Tarta z cukinią, pomidorami i majerankiem
inspirowana przepisem z „Olive” nr 5/2009

1 opakowanie ciasta francuskiego

Sos
4 łyżki mascarpone
2 łyżki śmietanki kremówki 36%
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1 czubata łyżeczka drobno posiekanego świeżego majeranku
2 łyżki świeżo utartego parmezanu
pieprz (ewentualnie sól) do smaku

Nadzienie
2 średnie cukinie
3–4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
2–3 łyżki świeżo utartego parmezanu

Wszystkie składniki sosu włożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem (w razie konieczności dodatkowo solą) do smaku. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię pokroić w plastry, a czosnek na bardzo cieniutkie plasterki. Pokrojone składniki wrzucić do miski i skropić dwiema łyżeczkami oliwy, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać, tak by oliwa pokryła każdy plasterek cukinii. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Płat francuskiego ciasta podzielić na 4 części (albo pozostawić w jednym dużym kawałku – wedle uznania) i rozłożyć na przygotowanej blasze. Wzdłuż każdego boku ciasta narysować nożem mały rant w odległości ok. 0,5–1 cm od brzegów, uważając, by nie przeciąć ciasta na wylot.
Na każdą część ciasta wyłożyć 1/4 przygotowanego sosu; rozsmarować równomiernie, nie wychodząc z sosem poza nacięty rant.
Wyłożyć rzędami „na zakładkę” cukinię i pomidory. Wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Ciasto w tym czasie się „napuszy”. Wysunąć blachę z piekarnika, szybko oprószyć tartym parmezanem i zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż parmezan się ładnie „zazłoci”.
Podawać gorące.


Hiszpańska tortilla z kiełbasą chorizo

według Michela Rouxa

100 ml oliwy z oliwek
0,5 kg dobrej jakości ziemniaków, obranych, pokrojonych w kostkę
2 grubo poszatkowane czerwone cebule
200 g kiełbasy chorizo bez skórki, pokrojonej w 2–3-milimetrowe plasterki
1 zmiażdżony ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku i szałwii
6 jajek

Na patelni o średnicy 20–22 cm podgrzać 2/3 oliwy. Kiedy będzie gorąca, wrzucić ziemniaki i smażyć je na średnim ogniu ok. 10 minut. Następnie dodać cebulę, lekko posolić i smażyć kolejne 10 minut. Wrzucić kiełbasę chorizo razem z czosnkiem i ziołami. Mieszać, uważając, by nie rozgnieść ziemniaków. Przesmażać ok. 2 minut. Zdjąć z ognia, przełożyć wszystko na talerz i odstawić, żeby trochę przestygło.
Zlać z patelni pozostały tłuszcz, przetrzeć patelnię ręcznikiem papierowym. Jajka lekko roztrzepać w dużej misce, doprawić solą i pieprzem. Połowę pozostałej oliwy rozgrzać na patelni. Przestygnięte ziemniaki włożyć do miski z jajami, delikatnie wymieszać. Całość przelać na patelnię. Smażyć na średnim ogniu, co kilka minut mieszając bokiem widelca, jak przy przyrządzaniu omleta.
Kiedy jajka częściowo się zetną, zakończyć mieszanie; maksymalnie zmniejszyć ogień i smażyć 2–3 minuty, do momentu, aż dół będzie prawie całkiem wysmażony.
Zsunąć tortillę na odpowiednio duży talerz. Patelnię ponownie lekko wysmarować oliwą. Tortillę przykryć patelnią; całość odwrócić tak, by tortilla znalazła się na patelni. Smażyć kolejne 2 minuty, tak by z obu stron była jednakowo zapieczona i miękka w środku.
Przełożyć tortillę na talerz. Podawać w całości albo pokrojoną.

Ciasteczka parmezanowe z rozmarynem
proporcje na ok. 32 ciasteczka o średnicy 5 cm

100 g mąki pszennej
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
100–120 g drobno utartego parmezanu
2 łyżeczki posiekanych listków rozmarynu
skórka otarta z 1 cytryny
szczypta pieprzu

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę i masło wyłożyć na stolnicę lub do większej miski. Siekać nożem do momentu, aż utworzą się grudki. Dodać utarty parmezan, pieprz, posiekany rozmaryn i drobno startą skórkę z cytryny. Wyrobić dość szybko gładkie ciasto. Uformować wałek średnicy 5 cm (ewentualnie kulę i dość mocno spłaszczyć). Zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Schłodzony wałek z ciasta kroić na plasterki grubości ok. 0,5 cm. Jeśli formowana była kula – rozwałkować ją na grubość 0,5 cm i wykrawać ciasteczka fantazyjną foremką (pozostałe ścinki zagnieść ponownie i raz jeszcze rozwałkować). Układać na przygotowanej blasze. Ciasteczka piec ok. 10 minut, aż się „zazłocą”.
Najlepiej smakują tego samego dnia.

Zdjęcia i przepisy: Małgorzata Dzięgielewska