Wino lodowe z winnicy UJ

„Winnica Nad Dworskim Potokiem” należąca do Uniwersytetu Jagiellońskiego planuje wyprodukować winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) lodowe.

Trunek ten uzyskuje się z winogron zamarzniętych na krzewie. Według Adama Kiszki, kierownika zakładu, aby je zebrać, potrzebna jest temperatura w okolicach -8 stopni Celsjusza. Najlepiej zebrać owoce w listopadzie, w ostateczności w grudniu.

To nie jest pierwsza tego typu próba w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ „Łazy”, którego częścią jest winnica. Poprzednia miała miejsce w zeszłym roku. Wtedy owoce zbierano w nocy z 11 na 12 listopada.

Wino lodowe jest produktem ekskluzywnym. Ze 100 kilogramów owoców uzyskuje się 10–15 litrów moszczu. Wino musi fermentować dwa lata, potem leżakować. Dlatego też to stworzone przez UJ prawdopodobnie będzie pite jedynie podczas specjalnych uroczystości na uczelni, a zaledwie kilka butelek może trafić do sprzedaży.