Wino polskie na gazie

poszerzona relacja już w następnym numerze „Czasu Wina” nr 97 (luty – marzec 2019)

fot. JKS
fot. JKS

Polskie wina musujące stają się ważną częścią winnego krajobrazu nad Wisłą. Już nie tylko obdarzeni wielką wyobraźnią wizjonerzy, jak Andrzej Barański (winnica Gaj), rodzina Lorków (winnica Smykań, obecnie winnica Lorek) czy Guillaume Dubois z lubuskiego Gostchorza dostrzegają „szampański” potencjał polskich winnic i chłodnego klimatu, w którym przyszło im rosnąć. Przekonali się o tym dobitnie uczestnicy degustacji polskich win musujących zorganizowanej na zakończenie konferencji „Uprawa winorośli w Polsce i perspektywy rozwoju polskiego winiarstwa na tle winiarstwa światowego” przygotowanej przez Stowarzyszenie Kobiety i Winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) w ramach krakowskiej Jesieni Enologicznej.

Kwaśne wino

Szampania, czyli matecznik win musujących, jest jednym z najchłodniejszych miejsc uprawy winorośli w Europie – warunki klimatyczne panujące w Polsce bywają w tym względzie bardzo podobne. Wina bazowe używane do produkcji musiaków powinna charakteryzować wysoka kwasowość, niski poziom alkoholu (druga fermentacja w butelce lub tanku doda swoje procenty), niezbyt wysoki poziom cukru w moszczu (CO2 lepiej rozpuszcza się w mniej ekstraktywnym płynie) oraz niski poziom polifenoli. W dużym uproszczeniu – wina spokojne produkowane w Polsce charakteryzuje taki właśnie „potencjał”, a niezadawalająca dojrzałość owocu, która zwykle trapi polskich winiarzy, może w przypadku win musujących okazać się zaletą.

Szampany z Niemiec, Belgii i Anglii

Przykładem, na który wskazują entuzjaści musujących eksperymentów nad Wisłą, jest Wielka Brytania i rozpoznawalne w świecie od kilkunastu lat angielskie wina musujące. Na niemieckie i belgijskie doświadczenia powoływała się z kolei gościni specjalna konferencji Romana Eschensperger MW podczas wykładu o produkcji win musujących w krajach chłodnego klimatu. Z gorącej dyskusji wywołanej tym wystąpieniem można wnioskować, że produkcja win musujących, choć nie najłatwiejsza, zyskuje u nas wymiar niemal „masowy”. Wina musujące ma w swojej ofercie coraz więcej winnic, a pokaźna liczba przygotowuje się do ich wyrobu.

 

 Joanna Poremba (Kobiety i wino) | fot. JKS
Joanna Poremba (Kobiety i Wino) | fot. JKS

10 najlepszych win degustacji polskich win musujących zorganizowanej w ramach Jesieni Enologicznej

84 p. Winnica pod Lubuskim Słońcem 2015 (lubuskie) – 100% seyval blanc dojrzewało nad osadem 15 miesięcy. Krystalicznie wyrazista kwasowość i dominujące jabłkowe nuty stawiają je na… stole – to najbardziej „gastronomiczne” wino w tym zestawieniu, lekko cydrowe w wyrazie, ale w sumie bardzo odświeżające i żywe. Cena 130 zł (spieszcie się – do kupienia pozostało niewiele butelek!).

84 p. Winnica Gaj, Gajus 2017 (małopolskie) – biodynamiczne wino od Andrzeja Barańskiego, który od lat zaskakuje coraz to nowymi butelkami win musujących (i nie tylko). Dojrzewane w butelce nad osadem przez kilka miesięcy, niefiltrowane i nieklarowane. Kupaż po 30% bianca i swenson red oraz 30% z innych odmian. Dobrze zbalansowane, delikatnie owocowe: przeważają aromaty polskiego sadu, z waniliowo-kremowym podbiciem. Winnica Gaj nie prowadzi sprzedaży (jeszcze), ale sugerowana cena w winnicy to ok. 100 zł.

85 p. Winnica Gostchorze, GostArt 2016 (lubuskie) – oparte na białych pinotach i rieslingu wino spod ręki francuskiego winemakera, który cały areał 14 hektarów winnicy położonej w okolicy Krosna Odrzańskiego wykorzystuje do produkcji win musujących. W ustach orzeźwiające, drobne bąbelki i owocowość: jabłka, brzoskwinie oraz akcenty egzotyczne – grejpfruty i cytryny. Kwasowość lekko odstająca od reszty, ale wino robi naprawdę dobre wrażenie! Cena: 49 zł.

85 p. Winnica Chodorowa, Musujące roséfrancuski termin określający wino różowe, który zrobił... (...) 2016 (małopolskie) – wyróżnienie za odwagę w kreowaniu bardzo konsumenckiego wina. Malinowo-truskawkowa owocowość, poprawna kwasowość, proste, przyjemne wino „na imprezę” lub „na werandę”. Powstało z rondo, dojrzewało 18 miesięcy nad osadem. Biorąc pod uwagę cenę – 40 zł – sukces rynkowy murowany.

85 p. Kępa Wiślicka Brut(fr.) bardzo wytrawne.Określenie stosowane wyłącznie do w... (...) 2015 (śląskie) – seyval z 2015 dojrzewał nad osadem przez 2 lata, a dodany do niego (30%) hibernaljedna z najstarszych nowych białych odmian mieszańcowych,... (...) z rocznika 2014 spędził kilka tygodni w beczce akacjowej, w wyniku czego do kieliszka trafia wino mocno aromatyczne, w którym dominują białe owoce i zioła. W ustach broni się wyrazistą kwasowością. Winnica jako jedna z pierwszych w Polsce wprowadziła do produkcji wina musujące. Cena: 60 zł.

85 p. Winnica Miłosz, Grempler Sekt(niem.) wino musujące, wytw. gł. metodą tradycyjną lub m... (...) 2016 (lubuskie) – nazwa nawiązuje do sięgających XIX wieku tradycji produkcji sektów w niemieckim Grünberg – dziś Zielonej Górze. Wino z pinot blanc, pinot gris i rieslinga dojrzewało 23 miesiące nad osadem. Mocno taniczne, nasycone aromatami leśnych owoców, jarzębiny i żurawiny, z wyrazistą wytrawnością (zero dosage). Wymagające skupienia i jedzenia, choć nie wiem, czy te dwie rzeczy mają się ku sobie. Cena: 120 zł, ale znów trudno mówić o szerokiej dystrybucji.

86 p. Winnica pod Bocianim Gniazdem, C’est la vie(rum.) winorośl, winnica.. 2016 (małopolskie) – niewielki producent z dorzecza Raby lubi eksperymenty i wyzwania (koniecznie spróbujcie jego miodów pitnych!). Kupaż seyval blanc i bianki dojrzewał nad osadem 6 miesięcy. Wyraziste wino z mineralno-drożdżowo-chlebowymi akcentami przywodzącymi na myśl loarskie crémant(fr.) kremowy.Typ wysokiej jakości delikatnych win musując... (...). Sprzedawane jedynie w winnicy w cenie 40 zł. Stosunek jakości do ceny – rewelacja.

86 p. Winnica Jakubów, Yacobus Sekt 2015 (dolnośląskie) – mistrz hibernala Michał Pajdosz wreszcie zrobił ze swojej emblematycznej odmiany wino musującewino zawierające dwutlenek węgla.CO2 może znaleźć się ... (...). Hibernalowi towarzyszą pinot gris, bianca, chardonnayfrancuska odmian białych winogron, jedna z najbardziej rozp... (...) i seyval blanc (40%). Złote w kolorze wino dojrzewało 18 miesięcy nad osadem, a 10 g cukru i 8 g kwasowości tworzy harmonijną całość. Nos kwiatowo-ziołowy, wyrazisty. W ustach zrównoważone owoce gruszki, jabłka oraz lekko drożdżowo-chlebowe akcenty. Musiak pełen energii, tak jak jego bardzo młody twórca. Cena: ok. 100 zł.

87 p. Winnica Lorków 2015 (małopolskie) – kupaż seyval blanc i johannitera wyszedł spod doświadczonej ręki winiarzy, którzy od ponad 10 lat eksperymentują z bąbelkami i cydrami. Zdecydowanie najbardziej „szampańskie” w stylu wino degustacji. Kilka lat nad osadem (a to jeszcze nie koniec, wino nadal dojrzewa). Sporo nut brioszkowych, kremowych, maślanych – w końcówce lekko pikantne. Bogata, miękka tekstura i pienistość sprawiają wiele radości. Szkoda, że jeszcze nie jest do kupienia, ale warto zapamiętać!

87 p. Winnice Wzgórz Trzebnickich 2014 (dolnośląskie) – klasycznie szampańskie odmiany, czyli pinot noirjedna z najbardziej rozpowszechnionych i najstarszych czerwo... (...) (60%) i chardonnay, winifikowane metodą Charmata. Dość ciemny, pomarańczowy kolor w kieliszku wprowadza nieco zamieszania na wstępie, ale zarówno w nosie, jak i w ustach wino daje wiele kremowo-maślanej przyjemności. Czerwone owoce wprowadzające lekką słodycz na podniebieniu pięknie ją dopełniają. Eleganckie, klasyczne w wyrazie wino musujące za 100 zł.

Justyna Korn-Suchocka

Od Mieszka do Myśliwca

od lewej: Radosław Froń (blog Paragraf w kieliszku), Mateusz Paciura (Winnica Nad Jarem), Rafał Stec (Winnica Rodziny Steców), Nestor Kościański (Winnica Moderna) | fot. JKS
od lewej: Radosław Froń (blog Paragraf w kieliszku), Mateusz Paciura (Winnica Nad Jarem), Rafał Stec (Winnica Rodziny Steców), Nestor Kościański (Winnica Moderna) | fot. JKS

Prócz win musujących podczas konferencji omówiono wiele tematów ważnych dla winiarzy polskich. Maraton prelekcyjny rozpoczęli prof. Wojciech Włodarczyk i Wojciech Gogoliński wykładem o historii polskiego wina: Od Mieszka I do Romana Myśliwca. W kolejnej panelowej dyskusji rozgorzał (odwieczny) spór dotyczący zalet produkcji win z odmian tradycyjnych, czyli Vitis vinifera(łac.) winorośl winorodna; nazwa botaniczna: Vitis vinifer... (...), oraz win robionych z hybryd (PIWI). Agnieszka Wyrobek-Rousseau skupiła się na jakości wina oraz tym, że szlachetności Vitis vinifera nie da się niczym zastąpić. Roman Myśliwiec skupił się z kolei na oczywistym fakcie, iż nie wszyscy mają takie doświadczenie jak Agnieszka (winemaker od 20 lat pracujący w winnicach całego świata), a on sam, polecając odmiany do sadzenia nowym, niedoświadczonym winiarzom, musi także dbać o to, by ich przygoda z winiarstwem już na starcie nie zakończyła się klęską.

AOP Polska

Równie gorąco dyskutowano o oficjalnym podziale Polski na regiony winiarskie oraz ewentualnym wprowadzaniu apelacji. Opinie były różne, a do dyskusji włączył się ponownie prof. Włodarczyk, bowiem winiarze z jego rejonu chcą już w przeciągu dwóch najbliższych lat zarejestrować w unijnych urzędach apelację Małopolski Przełom Wisły. Świetnie podsumował całość Rafał Stec z Małopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy, stwierdzając, że znacznie bardziej niż regionalizacja czy apelizacja potrzebna jest ogólnopolska organizacja producentów, która mogłaby przedstawiać władzom konkretne postulaty w imieniu całego środowiska.

Jak sprzedawać wino?

W dalszych częściach dyskutowano nad marketingiem wina w Polsce – doświadczeniami dzielili się Jacek Turnau (Winnica Turnau – największy producent wina polskiego), sommelier Michał Jancik (współpracuje z największą siecią dyskontów, oferującą m.in. polskie wina) oraz zespół panelistów – dziennikarzy i promotorów kulinarnych, którzy opowiadali o swoich doświadczeniach z promowaniem polskich win.

Konferencję dręczył jeden organiczny problem – notoryczny brak czasu. By uatrakcyjnić spotkanie, organizatorzy sięgnęli po szeroki wachlarz tematyczny. Z jednej strony, trudno się dziwić – to zakres sprawił, że pozjeżdżali tu ludzie z całej Polski. Jednak półgodzinne dyskusje panelowe musiano kończyć, kiedy te dopiero nabierały rozpędu. Powyższe w najmniejszym stopniu nie przekreśla ogromnego sukcesu wydarzenia – liczymy, że w przyszłym roku będzie nieco bardziej slow, ale równie ciekawie!

Wojciech Gogoliński

Prowadzenie konferencji: Aga Kozak

Organizator: Stowarzyszenie Kobiety i Wino

Konferencja odbywa się w ramach czwartej edycji Jesieni Enologicznej.

Projekt jest współfinansowany ze środków Miasta Krakowa

Patroni medialni: Czas Wina, Have a bite, KUKBUK, magazyn Ferment, Food Service, magazyn Lounge, Magazyn Winiarski, Magazyn Wino, Małopolska Organizacja Turystyczna, Małopolski Szlak Winny, Nasze Winnice, NewsGastro.pl, papaja.pl, Paragraf w kieliszku, Portal Enoturystyczny, magazyn Restauracja, Tarnowska Organizacja Turystyczna, Vinisfera.pl, Życie od kuchni

Partnerzy: Browar Dwie Wieże, Centrum Wina, Enoexpo, Hotel Niemcza Spa, Hotel Polski pod Białym Orłem, Kinga Pienińska, Kino Agrafka, Kino Kika, Krakowski Makaroniarz, Piwnica pod Baranami, Promotor Kulinarny, Pstrąg Ojcowski, Restauracja Biała Róża, Restauracja Klimaty Południa, Slowbeskid, Słoneczny Kredens, Szkoła Sommelierów, Winnica Chodorowa, Winnica Gaj, Winnica Goja, Winnica Lidla, Winnica Słońce i Wiatr, Winnica Srebrna Góra, Winnica Turnau, Winnica Wieliczka, Winnice Dolnośląskie, Winnice Francji