Kolejna wiosna puka do drzwi, a wraz z nią zainteresowanie roślinami. Szczególnie takimi, które można spożyć, nie przepracowując się przy tym nadmiernie.
Moda na niejedzenie mięsa zagościła już w naszej rzeczywistości na dobre. Książki zawierające przepisy na wegetariańskie dania również. I chociaż jest ich wiele, za każdym razem, gdy pojawia się na rynku wydawniczym nowa pozycja poświęcona daniom warzywnym, jakaś niesprecyzowana siła sprawia, że postanawiam się nią zainteresować. Przyznam, że w przeważającej większości przypadków z pozytywnym rezultatem. Wydane przez oficynę Prószyński Media, a wybrane przez Annę Godlewską przepisy na dania z warzyw, owoców, ziół i kwiatów stanowią kolejny dowód na to, że jeszcze wiele w tej materii jest do odkrycia. Książka zawiera zarówno te bardziej, jak i zdecydowanie mniej znane receptury zebrane w osobnych rozdziałach; mamy zatem oddzielny poświęcony warzywom korzennym, kolejny – bakłażanowi, pomidorowi i papryce, osobny – dyni i cukinii, jeszcze inny – cebulom i porom, rozmaitym kapustom czy owocom. Wspólnym mianownikiem dla przedstawionych dań jest łatwość przygotowania i, co ważne dla wszystkich przykładających wagę do zdrowego odżywiania, skrupulatne wyliczenie wartości kalorycznej każdej porcji oraz zawartości białka, tłuszczu, cholesterolu i błonnika. Całości dopełniają nader apetyczne, piękne, fachowo wykonane fotografie, za sprawą których nawet największy leniuch poczuje się zobligowany do podjęcia działań kulinarnych. Szczególnie że po przekartkowaniu książki szybko dojdzie do wniosku, że nie będą go one kosztowały wiele wysiłku, a efekt może okazać się naprawdę spektakularny.
Kuchnia roślinna
Prószyński i S-ka
Warszawa 2016
Cena: 35 zł