W czasach, kiedy dbamy o linię i walczymy z nadmiarem słodyczy w naszej diecie, starając się unikać wszelkich cukrów i węglowodanów, wina wytrawneokreślenie wina, w którym, teoretycznie, cały cukier na d... – szczególnie te z wysoką kwasowością – są częstymi gośćmi w naszych kieliszkach.
Słowo „słodki” jest słowem tabu, zakazanym owocem, którego odmawiamy sobie na własne życzenie.
Uwielbiamy sauvignon blancjedna z najbardziej rozpowszechnionych na świecie białych ..., które często wręcz wykręca nam usta, i mimo że mamy wrażenie, że ktoś nam wlał do ust sok z limonki, uśmiechamy się i na przekór poddajemy tej modzie.
Na szczęście nie wszyscy. Heidi Schröck, producentka słynnych win spod znaku Ruster Ausbruch – win słodkich, dotkniętych szlachetną pleśnią – idzie pod prąd. Przygląda się tym trendom i robi swoje, bo to, co robi, ma duszę i historię, którą trzeba pielęgnować.
W roku 1983 Heidi przejęła produkcję wina w rodzinnej posiadłości, położonej w sennej i malowniczej miejscowość Rust nad Jeziorem Nezyderskim. Po ulicach spacerują tu nie tylko turyści, ale i bociany, które licznie zasiedlają dachy okolicznych domów.
Słodkiewino o dużej zawartości cukru naturalnego lub dodanego.. wina produkowane są tu od pokoleń. Ojciec Heidi robił – jak mówi ona sama – wina w bardzo tradycyjnym stylu, ona zaś postanowiła to zmienić. Zanim przejęła winiarnię, odbyła staż w Niemczech, skąd przywiozła wiele nowych pomysłów i technik. Pobierała nauki u producentów słynących z wytwarzania wyjątkowych rieslingów o wysokiej kwasowości. Ta kwasowość krzyczy właśnie z jej win i to ona powoduje, że słodkie winonapój uzyskiwany na drodze całkowitej lub częściowej fer... (...) może wspaniale połączyć się z jedzeniem, i nie musi to być tylko słodki deser.
Nie stroni jednak od współczesnych trendów: nowy projekt Heidi i nowe etykiety, które wprowadziła w zeszłym roku, są krokiem w stronę konsumenta. Nie tylko pokazują one, jak łączyć wino z potrawami, ale dają gotową informację, podsuwając niebagatelne pomysły. Słodkie wina często w naszym przekonaniu podajemy wyłącznie do deseru, tu zaś na etykiecie Beerenauslese znajdziemy szynkę parmeńską, ser, pstrąga, imbir i papryczki chili. To daje do myślenia. A gdyby tak do obiadu podać słodkie wino? Czemu nie…
Heidi należy do grupy 11 Frauen und Wein(niem.) wino... Jedenaście austriackich enolożek, które łączy miłość do wina, postanowiło stworzyć projekt pokazujący piękno wina i kobiecą siłę. Pokazują też, że razem mogą zdziałać więcej i przemówić do szerszej publiczności.
Jest to kobieta pełna wdzięku i elegancji. Z przyjemnością słucha się opowieści o jej winach i pasji. Obserwowałam ją podczas degustacji w Weinakedemie w Rust – przez cały wieczór wokół jej stolika kręcił się wianuszek osób, które jeszcze przez kilka dni podczas naszych zajęć opowiadały z zachwytem o jej winach. Spytana o to, co w swojej pracy lubi najbardziej, mówi bez wahania, że największą przyjemność sprawia jej praca z ludźmi. Jeśli zaś chodzi o sprzedaż win, wspomina z uśmiechem bardzo udaną wymianę magnumbutelka wina o pojemności równej dwóm standardowym butelk... (...) Ruster Ausbruch z 2002 roku na bilety na koncert Boba Dylana.
Wytrwałość i pasja to dwie cechy, które powodują, że wina Heidi są wyjątkowe. Czy kobiece? Nie. Po prostu mają charakter, tak właśnie, jak sama ich producentka.