Od dłuższego czasu poszukuję starych, sprawdzonych przepisów na polskie specjały, których smaki i zapachy pamiętam z dzieciństwa. Namiastką tego powrotu do przeszłości stała się dla mnie książka Zapach świeżych malin z serii „Historie ze smakiem” (Wydawnictwo PWN).
Autorka wplotła w opowieść o nadwiślańskim miasteczku Nieszawa historię jego mieszkańców, dzieje mieszania się kultur i różnorodności ich kuchni. Przytoczyła wspomnienia osób, które – jak ja – tęsknią do smaków swojego dzieciństwa.
Książka ukazuje proces ewolucji w podejściu do kuchni i jedzenia. Pełne aromatów przedwojenne opowieści i wspomnienia ilustruje wybór archiwalnych fotografii, które jeszcze bardziej przybliżają do rodzinnych wspomnień…
Opowieści wielokulturowej społeczności przeplatają się z przepisami kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej oraz koszernej, uzmysławiając nam, jak wielką zaradnością wykazywały się gospodynie tamtych czasów.
Pachnące opisy zachęcają do odkrywania naszej kuchni narodowej. Przepisy są proste, czasem zaskakujące, a efekt kulinarny za każdym razem niezapomniany jak zapach domowego chleba. I mimo że piece opalane drewnem zamieniliśmy na kuchenki gazowe oraz elektryczne, warto wracać do domowych przetworów czy tradycyjnych specjałów, korzystając z receptur zawartych w Zapachu…
Zapach świeżych malin
Krystyna Wasilkowska-Frelichowska
Wydawnictwo PWN
Warszawa 2012Cena: 34,90 zł