Przez dziesięciolecia, wieki nawet, wina sycylijskie funkcjonowały jako wina stołowe. Używane były do wzmacniania win z innych regionów Italii. Nie oddały jednak pola.
Dziś najgorętszym tematem w środowisku producentów jest niedawno zaproponowana – obejmująca wszystkie lokalne apelacje – DOC Sicilia, co według zainteresowanych sprawi, że etykiety win sycylijskich będą z miejsca identyfikowane z rozpoznawalną „marką Sycylia”. Wina sycylijskie, jak większość włoskich win, podlegają różnym apelacjom – Sycylia ma 22 sklasyfikowane DOC i jedną DOCG (Cerasuolo di Vittoria), a nad dwiema kolejnymi trwa obecnie dyskusja.Tylko czy ogólna DOC Sicilia nie osłabi fenomenu różnorodności wyspiarskich win?– Indywidualny status DOC jest niezwykle ważny – twierdzi Alessio Planeta z jednej z najważniejszych sycylijskich winiarni o tej samej nazwie – bowiem stanowi bezpośrednie powiązanie ze zróżnicowanym obszarem wyspy, wyrażające prawdziwą naturę sycylijskiej ziemi i klimatu. Sycylia to jak kilka regionów poskładanych w jeden – dodaje.Mikroklimat i gleby, na których rosną winogrona, ogromnie się od siebie różnią. Począwszy od terenów zachodniego wybrzeża (Palermo, Trapani i Agrygent) z ich upałami i piaskami, a skończywszy na południowo-wschodnich rejonach Ragusy, Syrakuz i charakteryzujących się chłodniejszym klimatem okolicach Etny z jej bogatą w minerały ziemią.
W obrębie tej panoramy dostępny jest cały wachlarz winiarskich stylów, od owocowej esencji po głęboką elegancję, z wyraźną różnicą między winami pochodzącymi z tej samej odmiany winogron rosnącej w różnych częściach wyspy. Przy użyciu nowoczesnych technik produkcji to, co ostatecznie odróżnia jedno wino od drugiego, to indywidualny pomysł producenta.Winiarnie, które posiadają odpowiednią sieć dystrybucji i które potencjał Sycylii mogłyby rozpropagować na zagranicznych rynkach via eksport, wciąż można policzyć na palcach. Jest to Planeta z siedzibą w Menfi, prowincja Agrygent, winiarnia Regaleali należąca do rodziny Tasca d’Almerita, zlokalizowana między Palermo i Caltanisettą, oraz Contessa Entellina robiąca Donnafugatę. Każda z nich założona została jakieś 20 lat temu.
Przed wiekami wina na Sycylii produkowano i eksportowano z miejsc tak odległych jak zbocza Etny. Również i dziś nie należy zapominać o winach pochodzących z wulkanicznych stoków tego wzniesienia. Jest to obecnie jeden z najbardziej fascynujących rejonów uprawy winorośli na Sycylii, wydający jedne z najszlachetniejszych win.– Etna pod względem uprawy winorośli to najważniejszy region Sycylii – mówi Salvo Foti z winiarni Benanti. – Obfite ulewy i skoki temperatur sprzyjają winom eleganckim, o dobrej mineralności i nadającym się do starzenia. Wina czerwone mają dobrą taniczną strukturę, zharmonizowaną przez dojrzałość i wysoką kwasowość.Benanti był jednym z pierwszych producentów, który dzięki swoim winom zyskał światową sławę. Jego 35 hektarów lokalnego nerello mascalese, nerello cappuccio i carricante zasadzone jest na wulkanicznej glebie na wysokości od 400 do 1200 m n.p.m. Obecnie na stokach Etny szybko rośnie liczba niewielkich producentów, których winnice mają średnio 3 hektary. Mając do dyspozycji tylko garstkę uznanych winiarni, można dodatkowo wybierać w winach pochodzących z ponad pięćdziesięciu pomniejszych winnic. Jednak najbardziej liczących się producentów z terenów Etny jest wciąż niewielu, a wśród nich najbardziej znani to Benanti, Cottanera, Terre Nere, Passopisciaro oraz wschodząca gwiazda Etny Tenuta di Fessina.
Tłumaczenie: Magdalena Mirecka – Liana